Voor Fransien en Luk is De Warmste Week nu al een succes

De Warmste Week

Het echtpaar Fransien en Luk uit Vilvoorde zet zich in voor (W)arm-kracht vzw. (W)arm-kracht strijdt tegen alle vormen van armoede, op heel veel verschillende manieren.

Luk vertelt: "Elke maandagavond organiseren we een voedselbedeling. Ik kan er niet tegen als mensen honger hebben. Daarbuiten vragen we altijd aan mensen in armoede: wat vinden jullie dat we moeten doen? Zo werken we van onderuit."


Voor De Warmste Week starten ze met een nieuw initiatief. Fransien en Luk willen laptops inzamelen voor kinderen die thuis geen laptop hebben.


"Ik heb daar zeer veel telefoontjes over gekregen. Zeker door corona is de nood enorm hoog. Veel gezinnen hebben thuis geen computer."


"We gaan de laptops uitdelen aan kansarme kinderen of jongeren zodat ze les kunnen volgen vanop afstand of huiswerk maken. We laten ze eerst nakijken door iemand die goed is in IT. Als we er meer kunnen inzamelen, dan willen we die gebruiken om naschoolse lessen op te starten. Zo hopen we de leerachterstand te verkleinen."


En er is al meteen een eerste succes. "Een bedrijf uit Boom wil twee à drie laptops doneren!" Het uiteindelijke doel? "Als we tien laptops binnenhalen, zijn we al heel blij. Maar het mogen er altijd meer zijn."


Ligt er een laptop stof te vergaren bij jouw thuis? Check de oproep hier.


Help jij mee in de spelotheek?


We zeiden het al, (W)arm-kracht vzw doet zeer veel. Beweegsessies, voorleesavonden, voedselbedelingen en -pakketten, knutselnamiddagen, repair cafés, info-avonden en praatcafés, spelletjesavonden, boekenkaftdagen, winteropvang, ... Te veel om op te sommen!


En ze zoeken nog mensen die de mooiste job ter wereld willen doen: de spelotheek openhouden. De spelotheek is zoals een bibliotheek maar dan voor speelgoed. "Elk kindje mag twee speelgoedjes mee naar huis nemen. Ze mogen het maximum drie weken bijhouden. We zijn elke week op woensdagnamiddag open."

"Het is een heel dankbare taak. Die kleintjes zijn content en gelukkig als ze hier komen. Ze vliegen meteen naar dat speelgoed."


"Sommige kindjes komen elke week terug voor iets nieuws. Andere kindjes hebben een favoriet speelgoedje dat ze de maximale leentermijn van drie weken bij zich houden. Ze komen dat terugbrengen, lenen een week iets anders, en komen de week daarna weer terug voor dat ene speeltje. Als dat er niet is, is dat op dat moment een klein drama voor die kindjes. Dan moeten we ze troosten met een ander speelgoedje."


Wat verklaart het succes van de spelotheek? Toen we tien jaar geleden begonnen met (W)arm-kracht, was er bij kansarme gezinnen direct vraag naar zo'n spelotheek. Eigenlijk was ik daar zelf een beetje verbaasd over. Ik zou denken, eerst brood op tafel. Maar nee, speelgoed voor de kindjes. Ik vind dat nog altijd verwonderlijk en ontroerend."


"Via De Warmste Week hebben we al één iemand die in oktober elke week de spelotheek wil openhouden. Voor ons is de Warmste Week dus al een succes!" 

Heb jij zin om woensdagnamiddag kinderen blij te maken in de spelotheek?.