Schenk jij een paar warme sokken voor dakloze mensen?

Het weer wordt kouder en onvermijdelijk denken we dan aan de pechvogels die noodgedwongen op straat verblijven. Wat kunnen we doen om hen te helpen? Een paar warme sokken is een begin. Dat zegt Wendy van Hero on Socks Foundation vzw.

"Onze vereniging is opgericht kort na de eerste lockdown. Plots hadden we veel tijd om na te denken. Al snel kwamen we tot het besef: In je kot blijven is nogal lastig als je niet eens een kot hebt."


"We hebben rondgevraagd aan daklozenopvangcentra wat we kunnen doen om te helpen. Eén ding sprong daar meteen uit: sokken. Sokken zijn het meest gevraagde item van daklozenopvangcentra."


"Dat komt omdat sokken zelden tot nooit worden gedoneerd. Momenteel puilen de kringwinkels uit van kleding die mensen tijdens de vorige lockdown hebben geschonken. Maar veel sokken zitten daar niet bij. Oude sokken met gaten zouden we nooit weggeven."

In je kot blijven is nogal lastig als je niet eens een kot hebt.
Wendy

"We zijn eens gaan nadenken. We verschoten van de hoeveelheid sokken in onze la die we niet dragen. Zo hadden we de voetbalsokken van mijn kinderen. Ze zijn intussen gestopt met voetbal maar de sokken zijn nog goed en warm en niet versleten. Dan kan je ze beter wegschenken, toch?"


"Als je dakloos bent, loop je veel meer dan de gemiddelde persoon. Je sokken verslijten dus sneller. Je hebt niet de luxe om alle dagen verse sokken aan te trekken. Bovendien wil een dakloze 's avonds vaak zijn schoenen niet uitdoen uit vrees dat ze gestolen gaan worden. Door het zweet blijven die sokken vochtig. Dat geeft irritaties aan de huid en wonden aan de voeten."


"Kijk, een paar propere warme sokken gaat het daklozenprobleem niet oplossen, maar het gaat wel wat leed verzachten. Er zijn in België minstens 17.000 daklozen, waarschijnlijk nog veel meer. We zien ook steeds meer dakloze kinderen. Zorgen voor een paar droge, warme sokken is het minste wat we kunnen doen."

Als je dakloos bent, loop je veel meer dan de gemiddelde persoon. Je sokken verslijten dus sneller.
Wendy

"Heel veel scholen doen al mee aan onze actie. Voor kinderen is dit een heel eenvoudig verhaal om te begrijpen. Het is ideaal om hen bewust te maken van de complexe problematiek rond dakloosheid. Leerkrachten gebruiken onze actie om dit onderwerp te behandelen in de les."


"Speciaal voor de scholen hebben wij een extra challenge gelanceerd. We organiseren een designwedstrijd: leerlingen mogen hun eigen sok ontwerpen. We voorzien een template om sokken in te kleuren. De leukste ontwerpen gaan we ook effectief laten produceren door een bedrijf dat sokken maakt."


"Ons doel is om 250.000 paar sokken in te zamelen. Zo zorgen we dat elke dakloze in Vlaanderen 14 dagen lang warme en droge sokken heeft."

Wil jij Wendy helpen? Heb jij thuis nog een paar sokken liggen dat weg mag? Of wil je een paar sokken schenken? Lees hier alles over de oproep.