"Ook mensen met een beperking hebben nood aan een sociale bubbel"

De Warmste Week

Wat is jouw favoriete plekje? Welke plaats heb jij het meest gemist tijdens de lockdown? Circuit Sortie matcht mensen met en zonder beperking die ook graag naar die plek willen. Zo willen ze zorgen dat niémand zich eenzaam voelt.

Dag Luc, wat willen jullie doen?


Het is helaas zo dat er een diepe kloof is in Vlaanderen tussen mensen met een beperking en mensen zonder beperking. Jammer, toch?


Die kloof is een ongewenst neveneffect van de goede zorg die we in dit land hebben voor mensen met een beperking. We zijn die mensen altijd apart gaan opvangen. Hierdoor zijn we uit elkaar gegroeid en leven we naast elkaar. Je komt in een andere school terecht, je gaat op andere plaatsen wonen, je zit in andere jeugdbewegingen of verenigingen en je gaat op andere plaatsen werken.


Die kloof zorgt er voor dat we elkaar niet meer ontmoeten. Dat maakt dat mensen zeer onwennig zijn ten opzichte van elkaar. Met Circuit Sortie zetten wij in op ontmoetingen tussen mensen met en zonder beperking. Zodat we elkaar terug leren kennen en appreciëren.

“De kloof tussen mensen met een beperking en zonder is een ongewenst neveneffect van onze goede zorg.”
Luc

En hoe willen jullie die ontmoetingen organiseren?


Na de lockdown was natuurlijk iedereen blij om terug buiten te mogen komen. Weliswaar iedereen in z'n eigen beperkte bubbel. Met een groepje mensen hebben we nagedacht: hoe kunnen we vermijden dat mensen met een beperking buiten alle bubbels vallen? Sociaal isolement is voor niemand leuk.


En dus besloten we mensen bij elkaar te brengen op basis van zijn of haar favoriete plek. We stellen de vraag: welke plek heb jij het meest gemist terwijl je "in uw kot" zat? Waar wil jij nog eens naartoe? Dat kan gaan van een plekje om te gaan vissen aan het kanaal tot het theater of een museum, een natuurdomein, een ijssalon of caféetje ergens, noem maar op!


Vervolgens gaan wij mensen bij elkaar brengen op die gedeelde favoriete plek. Zo matchen we mensen met elkaar niet omwille van een beperking maar nemen we als startpunt een gemeenschappelijke interesse. Zo start de relatie niet vanuit “jij hebt een beperking en ik niet” maar vanuit “we vinden dezelfde dingen leuk”. 

Wie kan er allemaal meedoen?


Iedereen! Wij zoeken mensen met beperking en mensen zonder beperking. Om samen iets leuk te gaan doen. Bijvoorbeeld Ann en Kris. Ann is zot van olifanten, Kris beheert de Facebookpagina “Olifanten van Planckendael”. Ze gingen samen naar hun favoriete plekje: Planckendael. Of bijvoorbeeld Inne en Gitte, zij gingen samen kajakken. Dat hadden ze zo gemist tijdens de lockdown!

Is er nog iets dat mensen moeten weten?


Het moet ook niet op één op één zijn. Je mag mensen meenemen. Je kan perfect zeggen: “ik wil naar daar en ik neem mijn broer mee”. Omgekeerd kan iemand met een beperking zeggen: “ik kom en ik neem mijn beste vriendin mee”. Voor beide partijen is dat soms wat makkelijker.


Ook voor mensen met beperking is het spannend, hoor. Met of zonder beperking, iedereen stelt zich dezelfde vragen of voelt zich in het begin wat onwennig. De kloof tussen die groepen is soms zo diep, dat mensen drempelvrees ervaren.

"Ook mensen met een beperking ervaren veel drempelvrees voor een ontmoeting met iemand zonder een beperking."
Luc

Wil je nog iets zeggen om de twijfelaars over de streep te trekken?


Wij merken dat iedereen die twijfelt en het tóch doet, daar achteraf altijd heel blij over is. Het verbreedt je wereld. We zijn het gewoon om mensen rond ons heen te hebben die op ons lijken. Het is heel leuk én leerzaam om mensen met een andere achtergrond te ontmoeten. Iedereen spreekt altijd van een enorm fijne dag.


Heb jij ook zin in een leuk dagje uit met iemand met een beperking? Is er een plekje waar jij nog eens naartoe wil? Neem snel een kijkje!