Kan je een oppepper gebruiken? Doe een pepwalk!

Een feestje is het studentenleven zeker niet dit jaar. Want hoe maak je als eerstejaars nieuwe vrienden? En waar ontmoet je mensen? Hein Huyghe van Verblind vzw roept op om een pepwalk te doen.

"Verbondenheid groeit niet tijdens een onlineles. Veel eerstejaarstudenten hadden zich studeren wellicht anders voorgesteld. Wij willen iets voor hen doen. Daarom roepen wij nu op voor een #pepwalk. Een pepwalk doe je in vier stappen:


  1. Een pepwalk kan altijd (behalve na de avondklok) en overal. Dwars door stad of park of bos. Stippel je parcours uit, bijvoorbeeld in de vorm van De Warmste Week-vlam.

  2. Nodig iemand uit die je mist of net beter wil leren kennen.

  3. Deel samen een wandeling én een gesprek. Een pepwalk geeft zuurstof aan vriendschap.

  4. Post een foto of je route met #pepwalk

Onze intuitie vertelt ons het tegenovergestelde van wat we nodig hebben.
Hein

Ik ben psycholoog van opleiding. Op een gegeven moment zag ik statistieken over eenzaamheid die me aan het denken zetten. Ongeveer een jaar geleden heb ik daarom Verblind vzw opgericht.


Als psycholoog weet ik hoe belangrijk verbondenheid is. Het kan geen kwaad om een maaltijd over te slaan, maar als je systematisch niet eet wordt dat een probleem. Hetzelfde geldt voor verbondenheid, het is onvervangbaar.


Samen met Acco hebben we een kaartje ontworpen. Zo is er ook een tastbaar element aan de wandeling, zij het als uitnodiging of als herinnering. En er is ook een speciaal mondmasker gemaakt.

Vaak is een duwtje in de rug al genoeg.
Hein

Al die kleine dingen samen scheppen een kader of creëren een bepaalde context. Want vaak is een duwtje in de rug al genoeg. Het hoeft ook allemaal niet zo veel voor te stellen. Gewoon attent zijn voor elkaar is eigenlijk het belangrijkste.


We hebben dat ook gemerkt bij het allereerste initiatief in december 2019. We hebben toen 15.000 buttons uitgedeeld in vijf stations waarmee je kon aangeven dat je openstaat voor een gesprek. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen niet willen babbelen op de trein, maar dat als ze toch een gesprek hebben, het wel deugd doet. Onze intuïtie vertelt ons dus eigenlijk het tegenovergestelde van wat we nodig hebben.

Met ons initiatief richten we ons in de eerste plaats op studenten, maar iedereen kan meedoen. Bij uitbreiding wil ik het kaartje ook lanceren als wenskaart voor kerst. In die zin hoop ik dat mensen het ook als idee oppikken voor een alternatieve kerst.


Ik pepwalk, jij pepwalkt, wij pepwalken. Iedereen kan pepwalken. Student of niet, jong of ouder, verre vriend of naaste buur. Doe jij mee? En weet jij al met wie? Lees hier meer over de oproep van Hein en Verblind vzw.