Iedereen mee online!

De Warmste Week

De laatste maanden waren voor velen gevuld met online lessen, Zoom-meetings of skypen met je grootouders. Maar jammer genoeg merken verschillende organisaties dat niet iedereen deze mogelijkheid heeft. Daarom roepen ze op om je oude laptop of smartphone binnen te brengen.

In het woonzorgcentrum Sint-Eligius in Lochristi zamelen ze bijvoorbeeld oude smartphones in. Sinds de coronacrisis is het voor sommige bewoners al een geruime tijd geleden dat zij hun kinderen en kleinkinderen nog eens zagen. De ideale oplossing is natuurlijk videobellen, maar niet iedereen beschikt over een gsm. Daarom deed het WZC een warme oproep om oude smartphones te verzamelen. Zo kunnen ze hun droom realiseren: voor iedereen een smartphone en veel minder vereenzaming in Sint-Eligius.

 

Een organisatie die dit al veel langer doet is ‘DigitalForYouth.be vzw’. Zij verzamelen bedrijfslaptops in om zo jongeren tussen 6 en 25 jaar te helpen. Sinds 2009 hebben zij al meer dan 20 000 laptops verdeeld, maar in tijden van corona merkten zij dat de vraag sterk is gestegen. Daarom zijn zij op zoek naar 5000 laptops, om ervoor te zorgen dat deze jongeren vlot thuisonderwijs kunnen volgen.

 

Ons land telt jammer genoeg ook veel kwetsbare gezinnen die het zich niet kunnen veroorloven om voor ieder gezinslid een laptop te voorzien. Daarom vraagt CAW Antwerpen om je oude laptop van onder het stof te halen, zodat ze bij de juiste gezinnen terechtkomen.


Niet alleen zij helpen kwetsbare jongeren, ook (W)arm-kracht vzw zamelt laptops in, zodat jongeren thuis een eigen laptop hebben voor hun online lessen. Want een online les kan je natuurlijk niet delen zoals een koekje… Dankzij jouw oude laptop help je hen zo hun leerachterstand te verkleinen.

 

Er zijn nog tal van andere organisaties die mee willen helpen om de online wereld toegankelijk mogelijk te maken voor jong en oud. En ook buiten België is dat een probleem. De organisatie Mama Lufuma VZW verzamelt laptops voor hun opleidingscentrum in Congo, Matadi. Zo willen ze buurtbewoners de kans geven om hun administratie en schoolwerk bij te houden.

 

Heb je ergens thuis nog een oude laptop, tablet of smartphone liggen? Aarzel dan zeker niet om één van deze organisaties te contacteren. Zo maak je de wereld weer een beetje mobieler!