“Het woord dood en kind in één zin, dat gaat niet in mensen hun hoofd”

Soms gebeurt het ondenkbare, zoals een kindje verliezen. Het Berrefonds zorgt voor aandacht en troost. Dit jaar organiseren zij voor De Warmste Week een Koesterweek. En ze doen een beroep op jou! Aan het woord is Christine.

"In februari 2009 richtten we het Berrefonds op. We besloten voor de geboorte van onze tweede zoon Nand geen cadeaus te vragen, maar wel donaties om een vzw op te richten ter ere van ons eerste zoontje Berre."


"Helaas heerst er nog steeds een taboe rond het verlies van een kind. Nochtans kent iedereen wel iemand die een kindje heeft verloren. Waarom is dat een taboe? Het woord dood en kind in één zin, dat gaat niet in mensen hun hoofd. Onze taal heeft ook weinig woorden om dat bespreekbaar te maken. Het blijft iets heel ergs, bijna ondenkbaar. Misschien leeft er bij mensen een stille angst dat het hen ook kan overkomen?"


"Het is heel moeilijk om over zo'n groot verdriet te spreken. Zeker in onze maakbare maatschappij. Alles moet altijd leuk en tof zijn. Er is veel druk op het individu om zichzelf continu te verbeteren. Het ontslaat al de rest van verantwoordelijkheid om elkaar te helpen."

"We maken warme sjaals om te compenseren voor de knuffels die we moeten missen."
Christine

"Om elkaar te steunen organiseren wij contact tussen lotgenoten. Wij hebben Koesterkoffers en ook een Koesterhuis in Antwerpen. Het is een huis in Antwerpen waar mensen kunnen langskomen voor koffie en om hun verhaal te doen. Een warme plek voor mensen om hun verdriet te delen."


"We hebben nagedacht over hoe we warm contact kunnen bieden in tijden van corona. Want lijfelijk aanwezig zijn voor elkaar is vandaag veel moeilijker. Daarom besloten we om warme sjaals te maken om te compenseren voor de knuffels die we moeten missen."


"Die sjaals willen we uitdelen aan mensen die een kindje hebben verloren, of aan iemand die graag een sjaal wil schenken aan een persoon die een kindje verloren heeft. We vragen aan mensen om voor De Warmste Week zelf warme sjaals te maken. Maakt niet uit wat voor sjaals of hoe ze gemaakt zijn. Haken, naaien of breien. Als er maar liefde in zit."


"Tijdens de Koesterweek, tussen 13 en 20 december, gaan wij de baan op met een warme caravan. We bezoeken acht steden om verhalen te horen en sjaals uit te delen."

Zorg jij voor een beetje warmte? Zet een kopje thee en brei een sjaal voor het Berrefonds. Dankzij een warme samenwerking met Veritas, kan je tot en met 30 oktober je zelfgemaakte sjaal afgeven in een Veritaswinkel in je buurt in ruil voor een kortingsbon.