Help jij mee huiswerk maken?

Het is niet al kommer en kwel dat de eerste lockdown voortbrengt. Uit een brainstorm werd een nieuw platform geboren. Via een online platform hebben lagereschoolkinderen op elk moment toegang tot een hulplijn bij vragen over hun huiswerk. Bovendien is het allemaal coronaproof. We spraken met Luba Karpova, één van de initiatiefnemers van het project.

Dag Luba, waarom hebben jullie dit platform bedacht?


Meer dan 10% van de kinderen in de lagere school heeft een leerachterstand van een, twee of meer jaren. En dat is een probleem dat zich voortzet gedurende het verdere verloop van hun studies. Corona maakt het allemaal nog erger. Meer dan ooit is het nodig om die kinderen te helpen. Onze filosofie? "It takes a village to raise a child." We moeten als samenleving onze verantwoordelijkheid nemen voor die kinderen. 


Ik ben zelf Oekraïens van oorsprong en mijn broers verstonden veel van leerstof niet omdat het in het Nederlands gegeven werd. Mijn mama kon niet helpen en dat is heel frustrerend voor een kind. Veel kinderen vandaag de dag bevinden zich in dezelfde situatie. Ze groeien op in een omgeving waar geen Nederlands wordt gesproken.

Over welke vakken gaan de vragen?


Ze gaan over de vakken Nederlands, wiskunde, Frans en wereldoriëntatie. Het vak waarvoor de meeste vragen gesteld worden is wiskunde. Nederlands komt op de tweede plaats. Het gaat altijd over leerstof uit de lagere school, soms moet je dat zelf opfrissen. Je kan samen zoeken en probleemoplossend denken, zij moeten dat ook leren. Je hoeft zelfs geen hoger diploma te hebben, een beetje algemene kennis is voldoende. Het belangrijkste is dat je openstaat om gewoon op een vriendelijke en toegankelijke manier iets uit te leggen. 


Soms verstaan de leerlingen  niet wat er van hen verwacht wordt. Soms hebben ze gewoon een duwtje in de rug nodig. In het begin is dat een beetje zoeken, maar zodra je het een paar keer hebt gedaan gaat het vlot.

De meeste gesprekken duren maar twee à drie minuten.
Luba

Hoe werkt het systeem?


Kinderen kunnen zich via hun computer of via een app aanmelden. Ze worden automatisch met één van de vrijwilligers verbonden. Meestal duurt het maar drie minuten om zo'n vraag te beantwoorden. Probeer het eens uit als vrijwilliger! Je kan eenvoudig inloggen op onze website. We doen dat beveiligd via itsme, omdat we niet willen dat mensen met de verkeerde bedoelingen op de website terechtkomen.


Veel kinderen, vooral uit kansarme gezinnen, beschikken niet over een eigen laptop. Maar heel veel ouders hebben wel een smartphone. Daarom hebben we ook een Android app en zijn we bezig met een app voor iPhone te ontwikkelen.

Onze filosofie? It takes a village to raise a child.
Luba

Wat vragen jullie van vrijwilligers? 


We zoeken mensen die zich een half uurtje per week kunnen aanmelden en vragen van kinderen kunnen beantwoorden. Onze vrijwilligers zijn heel uiteenlopende profielen. Veel van onze vrijwilligers zijn mensen die van thuis uit werken en het er snel even tussen nemen. Dat kan want de meeste gesprekken duren maar twee à drie minuten. Dan zijn er ook heel wat gepensioneerden die meedoen. Die mensen zitten nu meer binnen en zien minder volk. Zo hebben zij toch sociaal contact. Onze vrijwilligers zijn altijd heel enthousiast.  Je zorgt voor een betere toekomst voor die kinderen en een goed gevoel voor jezelf.

Zie jij het zitten om vragen te beantwoorden van kinderen van de lagere school? Kan jij je een half uurtje per week vrijmaken? Check de oproep Eerste hulp bij huiswerk


Ken jij een kindje dat gebruik zou kunnen maken van dit platform? Stuur ze door naar magikietsvragen.be