Help je mee met de praatcafés van Kom op tegen Kanker?

De Warmste Week

Kom op tegen Kanker organiseert praatcafés en koffiemomenten voor kankerpatiënten en hun naasten. “We willen voorkomen dat patiënten in een zwart gat vallen eens ze naar huis mogen gaan,” zegt Eveline, de stafmedewerkster vrijwilligers van Kom op tegen Kanker.

Hey Eveline, hoe is het idee ontstaan?


“In het ziekenhuis worden de patiënten nog omringd door een hoop mensen, maar eenmaal ze naar huis mogen gaan, zitten ze vaak alleen. Ze kunnen nog niet deelnemen aan het dagelijkse leven en dreigen zo geïsoleerd te raken van de buitenwereld. Wij willen hen een ontmoetingsplek bieden. Eentje met een babbel en een drankje.”


Wie is er welkom?


“Kankerpatiënten en hun naasten, maar iedereen is welkom. We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die gastheer of -vrouw willen zijn. Mensen die de sprekers en aanwezigen willen ontvangen en naar hun plaatsen begeleiden, die alles in goede banen leiden.”


Wat is het verschil tussen de praatcafés en de koffiemomenten?


“Tijdens de praatcafés komt er telkens een gastspreker vertellen over een bepaald onderwerp. Dat kan over van alles en nog wat gaan, van voeding tot seksualiteit. Het hoeft dus absoluut geen onderwerp gerelateerd aan kanker te zijn. De cafés zijn in de eerste plaats een ontmoetingsplek. 


Op de koffiemomenten kunnen kankerpatiënten hun ervaringen delen, of luisteren naar de verhalen van mensen die zich in een gelijkaardige situatie bevinden. Je beseft dat je niet alleen bent, en dat er mensen zijn die je begrijpen. Tijdens een koffiemoment is er geen spreker. Wel een vrijwilliger die het moment leidt.”