De Warmste Week geeft de fakkel door aan jongeren

De Warmste Week

Er waait een nieuwe wind door De Warmste Week. Met #DWW21 lanceren we de zoektocht naar 21 jongeren die heel Vlaanderen op sleeptouw willen nemen rond één maatschappelijk thema waar jongeren van wakker liggen: kunnen zijn wie je bent.

"Kunnen zijn wie je bent is zo belangrijk"
Gloria, Stephan en Kawtar

Gloria Monserez, Kawtar Ehlalouch en Stéphan Tanganagba zijn de eerste 3 ambassadeurs van #DWW21. Zij vormen de kern en gaan op zoek naar de #DWW21: geëngageerde jongeren tussen 16 en 24 jaar uit Vlaanderen of Brussel die samen met hen mee hun schouders onder dit project willen zetten. Op die manier willen ze, samen met alle jongeren, het heft in handen nemen om de hele Vlaamse samenleving, jong én oud, in beweging te krijgen voor dit centraal thema van De Warmste Week. De inschrijvingen zijn ondertussen afgelopen. Ontdek hier binnenkort de #DWW21 jongeren.

Kunnen zijn wie je bent 


Uit een onderzoek van de VRT-studiedienst bij jongeren tussen 16 en 24 jaar blijkt dat veel jongeren verontrust zijn over de toenemende intolerantie en polarisering in onze samenleving, maar wel bereid zijn om ervoor in actie te komen. Voor 7 op de 10 jongeren gaat de prioriteit naar “een wereld waar iedereen zich goed in zijn vel voelt” (76%) en “waar iedereen de vrijheid heeft te zijn wie men is of wil zijn” (72%). Dat wordt dan ook het centrale thema van De Warmste Week: kunnen zijn wie je bent.

Geldinzameling voor DWW Fonds 


Naast de nodige sensibilisering over dit thema, zal De Warmste Week geld inzamelen voor concrete projecten die ervoor zorgen dat iedereen – jong en oud - kan zijn wie men is of wil zijn. Hiervoor heeft de VRT speciaal het DWW Fonds opgericht, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

 

De Stichting lanceert vanaf september een oproep naar projecten die kunnen worden ingediend door verschillende non profit-organisaties. Denk bijvoorbeeld aan projecten die mensen met een visuele beperking helpen sporten bij sportclus,  buddywerkingen die zorgen dat mensen met dementie kunnen zijn wie ze zijn of maatwerkbedrijven die tewerkstelling en kansen creëren voor nieuwkomers.Het geld dat tijdens De Warmste Week wordt ingezameld, zal dienen om volgend jaar zulke concrete projecten mogelijk te maken. Een jury - met daarin ook een vertegenwoordiging van de 21 jongeren - zal uiteindelijk de projecten kiezen die  gesteund zullen worden met geld uit het DWW Fonds. De jury wordt voorgezeten door Eva Vereecke, directeur van De Ambrassade, de organisatie achter jeugdinformatieplatform WAT WAT, de jongerenapp WADDIST en ondersteuner van de Vlaamse jeugdraad en het jeugdwerk in Vlaanderen.


De Warmste Week


Tijdens De Warmste Week, vlak voor Kerstmis tussen 18 en 24 december 2021, bundelen Studio Brussel, MNM, één en VRT NWS de krachten voor live televisie en live radio op verschillende plekken in Vlaanderen. Meer informatie hierover volgt later.