De Warmste bakker zet mensen in de broodjes

De Warmste Week

Bart bakt al jaren broden in zijn eigen kleine houtoven. Dit jaar bakt hij ze in het teken van De Warmste Week. Deze hobbybakker rijdt het land rond om zijn broodjes te bezorgen. Hij bezoekt ziekenhuizen en woonzorgcentra om het personeel te bedanken en de patiënten hart onder de riem te steken. “De mensen blij maken, maakt mij blij.”

Dag Bart, van waar komt het idee om broodjes te bakken voor mensen?

De dood van mijn broer tien jaar geleden was een zware klap. Ik belandde in een depressie en zag het eigenlijk niet meer zitten. Door brood te bakken en te schrijven, kroop ik uit de put. Mijn broodjes zijn mijn drijfveer. Ik heb in die periode ook beseft hoe sterk ik de steun van anderen nodig heb.

Ik kreeg het idee mijn zelfgebakken broden te delen met vrienden. Om hen gelukkig te maken en duidelijk te maken dat iemand aan hen denkt. Ik deed een oproep en vroeg wie zin had in een broodje. De eerste reacties kwamen van mensen die ik kende, maar langzamerhand verspreidde het nieuws zich. Ik ga nu ook langs bij onbekenden. Intussen ben ik het hele land afgereden!

"Ik zet mensen niet in de bloemen maar in de broodjes."
Bart

Hoe kunnen mensen je contacteren?

Ik heb een Facebookpagina aangemaakt die in het teken staat van De Warmste Week. Via die pagina krijg ik berichtjes van mensen die graag een geliefde in de bloemetjes willen zetten. Alleen zet ik ze niet in de bloemen, maar in de broodjes. (lacht) Met een broodmand in de hand bezoek ik wekelijks een ziekenhuis, woonzorgcentrum of palliatieve instelling. In mijn mandje zit ook een bedankingsbriefje en een zak met zelf gebrande koffiebonen. Want bij een boterham hoort een goede babbel en een lekkere tas koffie!

Stenen broodbak oven met daarvoor 4 broden

Hoe reageren mensen op jouw bezoekjes?

Ik word altijd warm ontvangen. Iedereen is blij en verwonderd. Het gebeurt regelmatig dat ik nog een uurtje blijf napraten, over serieuze zaken maar ook over koetjes en kalfjes. Af en toe komt het voor dat ik mensen ontmoet die ook iemand verloren hebben. Met hen praten doet deugd. Een goede babbel is zo belangrijk de dag van vandaag. Zelf krijg ik er een geweldig gevoel van als ik de mensen iets kan schenken. En ik merk dat zij er ook veel aan hebben.

Hoe doe je dat nu met het coronavirus?

Ik bezorg mijn pakketjes momenteel met een mondmasker en de gesprekken beperken zich helaas tot korte babbeltjes. Het is voor iedereen vervelend, maar ik ben al blij dat ik mijn broodjes toch kan afgeven.

"Mijn broodjes hebben stuk voor stuk een smiley omdat ik de mensen wil laten lachen."
Bart

Wat betekenen je broden voor jou?

Mijn goudbruine broden hebben voor mij een grote waarde. Daarom noem ik ze mijn goudklompjes. Ik bereid ze met passie en schenk ze met liefde aan iemand die een bedanking verdient. Het is meer dan een brood, het is een geschenk dat de ontvanger doet lachen. En dat is me evenveel waard als een klomp goud.

Mijn broodjes hebben stuk voor stuk een smiley omdat ik de mensen wil laten lachen. Die smileys zijn mijn handelsmerk geworden. Al maak ik ook broden in de vorm van een hart, zon of bloempje. Onlangs bakte ik een hoop broden in de vorm van verschillende letters en die spelden dan “De Warmste Week”.

Heb je nog plannen voor de komende weken?

Ik zou mijn bakdagjes terug willen opstarten. Op die dagen nodig ik maximaal twee personen uit, bij mij thuis, om samen van nul een brood te bakken. Iedereen is welkom, kinderen, volwassen, mensen met een beperking… Ik heb thuis een klein bakkerijtje met een houtoven en een hoop oude spulletjes. Het doet me een beetje denken aan het interieur van de huisjes in Bokrijk. Brood bakken duurt ongeveer drie uur. Dus we genieten samen van een ontspannende namiddag en een verrukkelijk boterham.