Kunnen zijn wie je bent

1 op de 5 Vlamingen geeft aan niet zichzelf te kunnen zijn, zo blijkt uit een recente bevraging van de VRT-studiedienst. Ze kunnen dat niet door hoe ze eruit zien, wie ze graag zien, omdat ze minder kansen krijgen in het leven of gewoon omdat het mentaal of fysiek (even) wat minder gaat. Daarom kiest De Warmste Week dit jaar voor één centraal thema: ‘Kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen’.

De Warmste Week zet daarom samen met verschillende non-profitorganisaties concrete projecten rond dit thema op: een buddywerking voor mensen met dementie, inclusieve speeltuinen voor kinderen met een beperking, culturele activiteiten voor eenzame ouderen…

PIOEN VZW is één van de ingediende projecten. PIOEN VWZ verzet zich tegen seksueel geweld door gratis weerbaarheidscursussen te geven aan iedereen die zich onveilig voelt op straat. De VZW werd opgericht in de nasleep van de dood van Julie Van Espen, door haar schoonvader Peter Huyghe.

"Julie wilde dingen veranderen in het leven, iets betekenen. Dit is mijn bijdrage aan haar wens. Als dit één vrouw hetzelfde lot als dat van Julie kan besparen, is het meer dan geslaagd. Met de eventuele financiële steun van De Warmste Week, willen we het project gratis houden. Dat lijkt ons belangrijk om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken.”

Ook DE ENGELENHOEVE diende een project in voor De Warmste Week. De Engelenhoeve is een boerderij waar kinderen en mensen met een beperking op daguitstap kunnen komen. Het is een bijzondere plek waar iedereen zichzelf kan zijn. Er is een snoezelruimte die al je zintuigen prikkelt en een huifkar om een ritje mee te maken. Met de boerderij maakten Greetje en Denis de droom van hun overleden zoontje Wouter waar. Met steun van De Warmste Week hopen ze om een mobiel percussiehuis te bouwen voor mensen met een beperking.

Wil je De Warmste Week steunen? Koop een vlammetje of organiseer een actie voor De Warmste Week.