Over het project

Het Ventiel wil mensen met jongdementie uit hun isolement te halen en hen weer actief in het maatschappelijk leven brengen, samen met een buddy. Mensen met jongdementie ontmoeten elkaar in een losse en ongedwongen sfeer als lotgenoten en vinden kwaliteit van leven in het ontdekken van nieuwe activiteiten. We focussen op wat wel nog kan en niet op wat moeilijk wordt. Nieuwe uitdagingen geven nieuwe energie, zelfvertrouwen, groeiende eigenwaarde. Voor die twinkel in de ogen doen we het ! En het geeft ook aan de vrijwilligers zoveel vreugde. Als vrijwilliger word je onmiddellijk opgenomen in de warmte en spontaniteit van de groep. De aanwezige buddy's zullen je graag bijstaan waar nodig. Als buddy heb je zeker geen voorkennis of opleiding nodig. Mensen graag zien met hart en ziel en de rest gaat vanzelf.

Het Ventiel vzw

Jongdementie is een ingrijpende ziekte die mensen overvalt in de fleur van hun leven.Veel dingen lukken niet meer, mensen raken in een sociaal isolement.Dit willen we doorbreken met Het Ventiel.Wat vroeger alleen lukte, kan nu samen met een buddy.Samen iets doen, is ook leuker.Voor wat niet meer kan, komt iets nieuws in de plaats.Nadruk ligt op wat er wél nog kan.Het sociaal isolement wordt doorbroken. Mensen met jongdementie komen weer buiten en nemen deel aan het sociale leven samen met hun buddy.Het Ventiel biedt ook groepsactiviteiten aan.Warme contacten met lotgenoten zijn deugddoend en hartverwarmend. Buddy’s zijn geëngageerde vrijwilligers met een hart voor mensen met jongdementie.

Bekijk dit goed doel

Vrijwilligen bij dit goed doel

We zijn steeds op zoek naar die nieuwe uitdagingen. Onze groep deelnemers groeit aan. Na 4 jaar werking bereiken we ongeveer 80 mensen met jongdementie in de regio. Voor elk van hen proberen we activiteiten op maat te vinden. We zoeken naar activiteiten die net dàt tikkeltje meer hebben, dingen die men vroeger niet deed, dingen die voor anderen ook niet evident zijn zoals zeilen, paardrijden, schilderen…
Naast de groepsactiviteiten hebben we ook de individuele activiteiten waarbij een buddy met iemand met jongdementie ‘iets’ onderneemt. Dat kan gaan van een marktbezoek, over een wandeling of fietstocht met tussenstop op een terrasje, over een museumbezoek, samen tuinieren, … Buddy's zijn mensen met een een warm hart voor mensen met jongdementie zonder specifieke opleiding.

Voor elke persoon met jongdementie een buddy, een kameraad.
Voor elke persoon met jongdementie dat goed gevoel nog iets te betekenen.
Voor elke persoon met jongdementie de voldoening van iets te kunnen.