Warme knuffels voor kindjes met een mama in de gevangenis

Er zijn kinderen die door de coronamaatregelen al sinds maart niet meer op bezoek zijn geweest bij hun mama’s in de gevangenis van Brugge. Voor die kinderen wilde Ann Benoot iets doen. Ze besloot om zelfgemaakte knuffels te maken op basis van tekeningen van de kinderen.

“Ik was erg onder de indruk toen ik hoorde van die kinderen die niet meer op bezoek mogen bij hun mama in de gevangenis. Voor die specifieke doelgroep, voor die vergeten groep kinderen, wilde ik iets speciaals doen. Ik ben heel creatief, vooral met naai- en borduurwerk. Zo kwam ik op het idee om knuffels te maken.


Mijn vriendin Sam heeft me in contact gebracht met Geertrui Verdonck, de aalmoezenier van de vrouwengevangenis in Brugge. Zij is altijd vragende partij om een brug te bouwen tussen de wereld binnen en de wereld buiten. Zeker met het oog op latere re-integratie is dat belangrijk.

De eerste knuffels zijn intussen af.  Hoe maak ik die? Ik start met een kindertekening die de kindjes zelf gemaakt hebben voor hun mama. De mama's hebben die aan de muur in hun cel gehangen. Die tekening ga ik overtekenen in een speciaal borduur-ontwerpprogramma. Het resultaat is een unieke knuffel die symbool staat voor hun hechte band.


Er zijn situaties waarin vrouwen een jong kind hebben of zwanger zijn op het moment dat ze de gevangenis in moeten. Tot hun drie jaar kunnen de kindjes bij hun mama op de cel verblijven op een speciale moeder-kind-afdeling. Daarna moeten ze naar een pleeggezin. Het is een verhaal dat heel veel mensen niet kennen, daarom raakte het mij ook zo.


Normaal gezien kunnen kinderen op bezoek gaan in de gevangenis en knuffelen, knutselen en spelen met hun mama in een speciale  kinderruimte. Dat is sinds de coronamaatregelen van maart niet meer mogelijk. Sommige mama's hebben de mogelijkheid om te videobellen, maar niet allemaal.

De mama's in de gevangenis zijn erg geraakt door het initiatief. Zij willen ook nog iets betekenen voor de buitenwereld en vooral voor hun kinderen. Ze maken goede voornemens en zijn vastbesloten uit die negatieve spiraal te geraken.


Tot nu toe zijn er al een tiental knuffels aangevraagd.  Een aantal van de knuffels zal ik ook persoonlijk overhandigen aan de kinderen. 

Het voelt voor mij heel fijn om die verbondenheid te creëren via een knuffel. En ik vind het gewoon leuk om zo'n dingen te maken. De kinderen hebben die tekening met heel hun hart voor hun mama gemaakt, het geeft mij veel voldoening om daar een knuffel van te maken.”


Ook zo benieuwd naar de knuffels? Bekijk ze op de blog van Ann.