Warm gezelschap

De Warmste Week

Soms sluiten we ons af, koptelefoon op de oren, muziek luid zodat we eventjes een moment alleen kunnen zijn. Geen zin in kleine gesprekjes met onbekenden op de bus, geen energie voor de koetjes en kalfjes die je liever op de wei laat staan. Toch komen we allemaal graag thuis bij iemand aan wie we ons verhaal kwijt kunnen. Maar wat als je het allemaal zodanig zwaar wordt, en je je verhaal aan niemand kwijt kan? Kom op tegen Kankers zorgvrijwilligers bieden een luisterend oor aan zij die het nodig hebben.

Kanker is niet enkel zwaar voor het lichaam, ook psychisch komt het hard binnen. Het is fysiek en mentaal een hele uitdaging voor de patiënt, maar ook voor hun familie is het niet makkelijk. Je verhaal doen aan je partner, vrienden of familie kan wel, maar je wil hen niet belasten met keer op keer dezelfde zorgen en gevoelens. Toch is het heel belangrijk dat je er met iemand over kan praten. Daar zorgt Kom op tegen Kanker voor.


Zorgvrijwilligers

Vierhonderd zorgvrijwilligers van Kom op tegen Kanker voeren jaarlijks zo’n 34 000 gesprekken met kankerpatiënten of hun naasten. Ze zijn in bijna veertig ziekenhuizen en zijn steeds aanwezig op vaste momenten om mensen een luisterend oor te bieden. Ze zijn aandachtig, en kunnen informeren en doorverwijzen waar nodig. Warm, menselijk contact staat centraal.


Zelf vrijwilligen?

Ook Kom op tegen Kanker maakte een vrijwilligersproject aan via De Warmste Week. Zij nodigen je graag uit om een ziekenhuisvrijwilliger te vergezellen tijdens hun permanentie en mee mensen in kamers of wachtzalen te bezoeken. Tussen 5 en 19 december organiseren zij enkele momenten waarvoor jij je kan aanmelden. Heb jij een luisterend oor? Ben je empathisch en wil je je inzetten om mensen een oprecht warm gevoel te bezorgen met je onverdeelde aandacht? Dan is dit ongetwijfeld iets voor jou. 


Meld je vanaf 4 november aan via de site van De Warmste Week en word zorgvrijwilliger voor een dag. Wie weet wordt een dag wel een maand, een jaar, een decennium. 

Gerelateerde artikels