Vzw Ecoduikers slaat je aan de haak

De Warmste Week

Wist je dat de Titanic nog steeds bewoond wordt? Niet door een geest of twee, maar door verschillende dieren en planten. Vele soorten vis, krabben en kreeften, mossen en anemonen vinden hun nieuwe thuis in een gezonken schip. Ongetwijfeld vind je er ook een paar kleine zeemeerminnen, maar voor de rest is het niet altijd zo sprookjesachtig. Veel oude visnetten, vishaken en lood blijven achter de wrakken haken waardoor de kwetsbare fauna en flora in gevaar komt. Dit fenomeen heet ‘spookvissen’. Veel dieren raken verstrikt in netten of blijven hangen aan de haken en overleven het niet.

VZW Ecoduikers ruimt de zeebodem op. Er zijn honderden wrakken op de zandbodem voor de Belgische kust waar vissen en planten leven en voorbijkomen, maar ook vaak niet voorbij raken. Ecoduikers organiseert excursies waarbij ervaren duikers afdalen naar de wrakken en achtergebleven visgerei opruimen. Vaak nemen zij ook krabben mee op hun boot om hen te verlossen uit hun benarde situaties; de dieren kunnen zelfs tot twee jaar vastzitten voor ze uiteindelijk sterven. 

Ecoduikers is een kleine vzw, en daardoor zeer ‘hands-on’. We beginnen er gewoon aan. Stap voor stap.
Roel Van Bouwel

Maar dat is niet alles. Aan deze netten en afgebroken vislijnen hangt ook nog eens lood, dat zelfs in lage concentraties zeer giftig is. Dit komt in ons ecosysteem terecht, en wordt ook opgenomen door planten en dieren waardoor het in de voedselketen belandt. Ecoduikers zet zich in om dat op te lossen. 


Het opgeviste materiaal wordt geschonken aan ‘Healthy Seas’, een organisatie die de netten verwerkt tot garen. Van die garen worden uiteindelijk sokken of badpakken gemaakt. 


Meer weten over Ecoduikers? Je vindt alle informatie op www.ecoduikers.be.

Gerelateerde artikels