Vrijwilliger van de week: Valerie

De Warmste Week

Ze zijn jonger dan 30 jaar en zetten zich in voor de verkeersveiligheid: maak kennis met de vrijwilligers van Responsible Young Drivers (RYD)! Elke nieuwjaarsnacht zetten zij zich in om iedereen veilig thuis te brengen. Valerie is ondertussen bijna zes jaar één van deze vrijwilligers en naast alcoholtesten afnemen, helpt ze elk jaar mee tijdens de Nieuwjaarsactie en De Europese Nacht Zonder Ongevallen.

Wat is dat juist, De Nieuwjaarsactie?

Vanaf middernacht kunnen mensen bellen om hen naar huis te brengen. De vrijwilligers zijn in teams verdeeld en aan de hand van het aantal mensen waarvoor er gebeld wordt, worden er een aantal teams naar de locatie gestuurd. Vanaf daar brengen we mensen naar huis met hun eigen auto. De laatste ritten zijn ongeveer rond 5u30 en deze zijn heel verschillend. Soms zijn het veel mensen, soms weinig, soms moet je met een busje rijden of soms met een miniautootje. Elk jaar vervoeren we ongeveer 120 mensen tijdens de nieuwjaarsnacht.


Zou je niet liever zelf nieuwjaar vieren?

Nee, ik mis het helemaal niet. Veel van de vrijwilligers zijn mensen die niet of weinig drinken. Meestal hebben we geen grootse plannen voor nieuwjaar en zouden we dus anders maar gewoon thuis zitten. Tussen de vrijwilligers hangt er een hele leuke sfeer en het is zalig om na een nieuwjaarsnacht ‘s ochtends samen te komen en alle verhalen uit te wisselen.

“Je maakt gekke dingen mee. Soms rijden we zelfs met heel chique auto’s.”
Valerie

Wat doen jullie tijdens de Europese Nacht Zonder Ongevallen?

Dan staan we verspreid over verschillende discotheken in Vlaanderen. Wanneer de mensen aankomen, geven we de chauffeur een bandje zodat we deze kunnen herkennen. Als ze naar huis gaan, vragen we aan de chauffeur om een alcoholtest te doen. Is deze negatief, dan krijgt hij of zij een goodiebag. Bij een positieve test zoeken we samen naar een oplossing. Nog even binnen een watertje drinken of een taxi bellen, bijvoorbeeld. We zijn geen politie, dus we kunnen geen sleutels afnemen. Maar ze nemen het van ons iets sneller aan, omdat we leeftijdsgenoten zijn.


Waarom zouden mensen moeten komen vrijwilligen bij RYD?

Het is een superleuk vrijwilligersteam en de coördinatoren zorgen heel goed voor ons. Heb je al een paar jaar niet zo een leuke nieuwjaarsnacht? Kom het dan zeker eens proberen. Er is Kidibul!

 


Zin gekregen om te gaan vrijwilligen bij Responsible Young Drivers? Goed nieuws! In december kan je dit gaan doen en hier vind je alle informatie.

Gerelateerde artikels