Vrijwilliger van de week: Robert

De Warmste Week

165 kinderen en jongeren met een chronische aandoening worden opgevangen in het Zeepreventorium in De Haan. Voor mucoviscidosepatiënten geldt er geen leeftijdsbeperking. Roberts vrouw was zelf patiënt en zijn plusdochter heeft er jaren gewerkt. Toen hij na zijn pensioen ergens wou vrijwilligen, moest hij dus niet lang zoeken.

Wat doe je als vrijwilliger bij het Zeepreventorium?

Ik ga nu vier jaar elke woensdagvoormiddag met drie à vier kinderen naar de tandarts. Er verblijven ongeveer 165 kinderen in het Zeepreventorium. In de auto wordt er veel gebabbeld en soms herkennen de kinderen mij wel. Dit is niet vanzelfsprekend aangezien ze met zoveel zijn en ik er maar een paar per woensdag zie.


Hoe werkt het Zeepreventorium?

Er worden kinderen met diverse chronische aandoeningen opgenomen, deze verblijven in kleinere leefgroepen. De grootste groep zijn de kinderen met obesitas. Zij krijgen veel sport, beweging en een gezond eetpatroon aangeboden. Door de ligging van het complex nabij het strand gaan ze in de zomer veel zwemmen in de zee en wandelen in de duinen. In het weekend gaan de kinderen naar huis. Alle groepen gaan naar school in het Zeepreventorium zelf. Ze krijgen een opleiding in het Nederlands of Frans. 


Waarom ga je vrijwilligen?

Het is vrij eenvoudig en heel leuk werk. Je kan de hele tijd met kinderen bezig zijn en je zo echt nuttig maken. Bij het eetmoment bijvoorbeeld neem je werk weg van de opvoeders en/of leerkrachten waardoor zij meer tijd hebben voor andere zaken. Alles is er heel goed georganiseerd. Je weet op voorhand perfect waar je wanneer en met wie moet zijn. 


Ook iets doen voor het Zeepreventorium? Hier vind je meer informatie.

Gerelateerde artikels