Vrijwilliger van de week: Andre

De Warmste Week

Andre is al 23 jaar vrijwilliger. Eerst bij 'Leven zoals voorheen', daarna bij Borstkanker Vlaanderen en sinds kort bij BorstkankerMAN. Van die laatste heb je misschien nog nooit gehoord en dat is niet zo vreemd. Borstkanker is zeldzamer bij mannen, maar het aantal diagnoses is sterk gestegen de laatste jaren.

Na dertig jaar hield ‘Leven zoals voorheen’, een zelfhulpgroep rond kanker, op met bestaan. Voor Andre was dat een motivatie om samen met andere vrijwilligers Borstkanker Vlaanderen op te richten. Dat is een overkoepelende organisatie die info en hulp biedt aan kleinere verenigingen die rond borstkanker werken. Dit doen ze door lezingen, congressen en vormingen te organiseren.

Alle vrijwilligers zijn, net zoals Andre, zelf patiënten. “We gaan op bezoek in ziekenhuizen of bij mensen thuis en geven onder andere lezingen over de lichamelijke en financiële impact van behandelingen.” Creatieve activiteiten zoals knutselen staan zeker ook op de planning.

“Je kan als vrijwilliger veel meer betekenen dan je denkt en iets bijbrengen aan de maatschappij.”
Andre

Ondertussen is er ook BorstkankerMAN waar Andre zich voor inzet, een organisatie onder de koepel van Borstkanker Vlaanderen. “Bij vrouwen met borstkanker ligt de focus vooral op psychologische opvang en begeleiding. Dat is iets anders bij mannen. BorstkankerMAN doet aan bewustmaking en preventie.”

Aangezien de vrijwilligers van deze organisaties allemaal zelf patiënt zijn, levert dit vele moeilijke maar ook prachtige momenten op. “Toen we op tweedaagse waren begon er iemand ‘ik hou van u’ van Noordkaap te spelen. Dat was een moment waarop iedereen besefte dat we elkaar graag zien en dat we zo blij zijn dat we nog verder kunnen genieten van het leven. Het besef dat we niet alleen waren.” Deze momenten zullen Andre altijd bijblijven en zijn ook meteen de reden waarom hij al zo lang vrijwilligt.

Zin gekregen om te vrijwilligen? Op www.borstkanker-vlaanderen.be vind je alle verenigingen in jouw buurt.

Gerelateerde artikels