Voor Rune, voor Hachiko

De Warmste Week

Rune organiseerde vorig jaar een mooie actie voor De Warmste Week. Ze vond echter dat deze niet genoeg had opgebracht om haar goede doel Hachiko te steunen. Dit jaar zou ze het opnieuw doen, en beter. Jammer genoeg overleed ze in februari en kon ze dit niet meer waarmaken. Gelukkig heeft ze een dappere papa en fantastische beste vriendin die haar werk verderzetten.

Toen Rune drie jaar was, werd bij haar een hersenstamtumor ontdekt. De dokters vertelden haar ouders dat ze nog maar enkele weken of maximum een paar maanden te leven had. “Dit viel enorm zwaar, maar Rune ging tegen de diagnose in”, vertelt haar papa Pascal. “Haar tumor bleef dertien jaar lang stabiel, wat heel uitzonderlijk is.” 


In 2016 kwam er opnieuw een grote tegenslag: haar heup en bekken bleken compleet misgroeid door spasmen in haar rechterbeen. Ze moest toen een zware operatie ondergaan en belandde in een rolstoel.” Zo begon Rune aan een twee jaar lange revalidatie. Deze eindigde jammer genoeg in het besef dat ze niet meer zelfstandig zou kunnen stappen. Ze gaf niet op en bleef oefenen met ondersteuning.


Rune was helemaal gek van honden. “Op de lagere school had ze al eens een assistentiehond gezien. Meteen na haar ontslag uit het ziekenhuis wist ze dus al dat zo’n dier haar heel goed zou kunnen helpen. We zijn dan verschillende keren gaan kijken en hebben een aanvraag ingediend.” De aanvraag was bijna goedgekeurd toen Rune in februari dit jaar terug in het ziekenhuis terechtkwam.

“Ze kon de hulp van een assistentiehond goed gebruiken, en ze was er bovendien helemaal gek van.”
Pascal

“De week voor Rune overleed, voelde ze zich niet zo goed. Maar toen we verschillende keren naar spoed gingen, zeiden ze ons dat we ons niet zo druk hoefden te maken. Dat Rune zwak was en ze rustig moest versterken. Tot ze haar naar de kinderafdeling intensieve zorgen verplaatsen. Daar is ze heel snel achteruit gegaan. Uiteindelijk kon ze niet meer zelfstandig ademen en hielden ze haar in een kunstmatige coma. Daar is ze niet meer uitgekomen.”


Uiteindelijk was het de beste vriendin van Rune die aan Pascal vroeg om haar actie toch nog te organiseren. “We organiseren een grote pannenkoekenverkoop op alle plekken waar Rune mensen kende. We gaan naar verschillende scholen, en ik ga er ook op mijn werk verkopen. Dan zijn er ook nog een aantal vriendinnetjes die zoals vorig jaar zelf wenskaartjes maken om te verkopen.” De volledige opbrengst van de actie gaat naar Hachiko, zoals Rune gewild zou hebben. 


Wil jij graag ook nog een actie opzetten voor Hachiko of een ander goed doel? Dat kan via deze link!

Gerelateerde artikels