Voedselarmoede helaas dagelijkse kost in Vlaanderen

Jammer genoeg komen heel veel mensen moeilijk rond aan het einde van de maand. Gelukkig zijn er mensen die daar iets tegen willen doen. Zoals Paul en Kirsten uit Retie in de Kempen.

Paul: "Wij zijn een groep vrijwilligers die sinds kort een voedselbedeling organiseert in Retie. Eigenlijk zijn we begonnen naar aanleiding van de coronacrisis. Er is een voedselbedeling in Mol maar we merkten dat het voor mensen uit Retie die met de bus of te voet moeten komen toch vrij ver is. En in Mol is het voedselverdeelpunt sinds corona heel zwaar belast, met lange wachtrijen tot gevolg. Daarom hebben wij besloten hier in Retie iets op te zetten."

In Mol is het voedselverdeelpunt sinds corona heel zwaar belast, met lange wachtrijen tot gevolg.
Paul

Het plan was om het eerst tijdelijk te doen, maar omdat de respons zo overweldigend positief was, hebben ze besloten de voedselbedeling permanent te maken. "Mensen zijn heel blij dat ze zich niet meer zo ver moeten verplaatsen. En je merkt dat de nood helaas echt hoog is en nog verder stijgt. We bedienen nu zo'n 50 families, dus zo'n 140 à 150 mensen in totaal die van ons afhangen."


Ook Kristien is vrijwilliger: "Het leuke is dat je echt iets kan doen voor mensen. Ik ga iedere keer naar huis met een goed gevoel. De dankbaarheid van mensen is zo groot. Mensen zeggen "kom eens eten bij mij". Ze wensen mij prettig weekend, ze zwaaien naar mij op straat."

"Het voedsel uitdelen vind ik het leukste. Ik geef dan kookadvies mee, tips over hoe iets klaar te maken. Bijvoorbeeld dat je witloof kan koken maar ook rauw eten."
Kristien

"Wij zitten natuurlijk aan de goede kant van de tafel. Naar ons komen, daar is toch moed voor nodig, denk ik. Je moet over een drempel. Dat is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Zo stel ik mij soms de vraag: hoe lang zou het duren voor ik dat doe?”


"Het voedsel uitdelen vind ik het leukste. Ik geef dan kookadvies mee, tips over hoe iets klaar te maken. Bijvoorbeeld dat je witloof kan koken maar ook rauw eten. Mensen reageren daar heel positief op. En volgende keer vertellen ze dat ze het lekker vonden."


"Ook aan het onthaal zit ik soms. Aan de onthaaltafel ontvangen we ze en leggen we regels uit. Dat is ook heel leuk. Mensen moeten soms even wachten en dan doen we een babbeltje. Op den duur ken je de mensen, vertellen ze hun verhaal. Omgekeerd willen ze ook weten hoe het met mij gaat."

"Ik ga iedere keer naar huis met een goed gevoel. De dankbaarheid van mensen is zo groot."
Kristien

En wat zijn de plannen voor nu zaterdag? Paul: "Dan doen we een normale voedselbedeling, maar het is ook een moment voor kandidaat-vrijwilligers om een blik achter de schermen te werpen. Zo kunnen ze kijken of het iets voor hen is of niet."


"We zoeken mensen met verschillende profielen die uiteenlopende taken willen doen zoals voedsel halen, sorteren, schikken en uitdelen. Maar ook iemand die onze sociale media wil doen. Alle mensen met alle soorten skills zijn welkom!"


Kristien: "We vormen met de vrijwilligers een hele leuke, gemotiveerde en warme groep. We zijn ook flexibel en vervangen elkaar als het nodig is. Je moet geen schrik hebben om te komen!” 

Woon je in de buurt? Steek jij graag de handen uit de mouwen? Help Paul en Kristien mee met de voedselbedeling! Zowel op zaterdag 10 oktober als op zaterdag 24 oktober kunnen ze jouw hulp gebruiken. Check hier voor meer info over hun initiatief.