Ook op Twitch brandt de vlam!

De Warmste Week

Ook bij de gamers van Twitch brandt de vlam van De Warmste Week. Zij willen zo een signaal geven dat het oké is om te praten over je problemen. Het is een warm initiatief van @kzenmatthias, het digitale alter-ego van Matthias Andriessen.

Wacht, je weet misschien nog niet wat Twitch is? Twitch is een razend populaire website waarop je live video’s kan streamen. Het wordt vooral gebruikt om jezelf te filmen terwijl je computergames speelt. Mensen kunnen live meekijken en meepraten via de chat.


Matthias, aka @kzenmatthias, streamt regelmatig op Twitch terwijl hij Minecraft speelt. Ondertussen praat hij over koetjes en kalfjes met zijn vrienden uit de Twitch-community. "Ik vergelijk het zelf met op café gaan", zegt Matthias al lachend. "In deze lockdown-tijden is het op Twitch nog leuker. Dit is tenslotte een manier om in ons kot te blijven maar toch sociaal contact te hebben.” 


Bij zijn laatste stream had Matthias een serieuze boodschap. In de rechterbovenhoek van zijn videoscherm verscheen De Warmste Week-vlam! "Ik zag de oproep van De Warmste Week om de vlam aan je deur of raam te hangen. En ik dacht: ik zet het op mijn stream."

Wat wil hij hiermee zeggen? “Dat mensen die mij volgen op Twitch weten dat ze altijd bij mij terecht kunnen om te babbelen als ze zich minder goed voelen. Gewoon om te vertellen hoe het nu eigenlijk echt gaat. Maar evengoed om gewoon samen wat lol te maken en je problemen te vergeten."


En Matthias is niet de enige Twitch-streamer die meedoet. Zijn positieve initiatief werd meteen gevolgd. "Ik heb een aantal mensen gevraagd de vlam op hun stream te zetten. Daarna is het spontaan verder blijven groeien. Ondertussen doen er al zo'n twintig streamers mee. Mensen sturen mij berichten dat ze ook de vlam op hun stream willen laten zien.”


Dat is blijkbaar typerend voor de hechte Twitch-community. "Ondanks dat je met veel mensen tegelijkertijd kijkt, is er toch een sterk gemeenschapsgevoel. Mensen praten echt over de problemen die ze hebben in de chat en steunen elkaar. Door de vlam te hangen wil ik ook de aandacht vestigen op de warmte van deze community."


Mentale gezondheid bij gamers


Mentaal welzijn is een hot topic binnen de wereld van de streamers en gamers, onder andere door het overlijden van de bekende YouTuber Kastiop. "Toen hebben we al een oproep gedaan voor mensen om over je problemen te praten. Maar nu is er het initiatief van De Warmste Week en de vlam is dus een extra reminder."


"Ik denk dat de vlam helpt om mentaal welzijn bespreekbaar te maken. Zo weten mensen dat ze over hun problemen en gevoelens kunnen praten zonder uitgelachen te worden. Het werkt volgens mij ook drempelverlagend. Ik hoop dat hierdoor mensen mij sneller een privébericht gaan sturen als het niet goed gaat. En het werkt. Door de vlam in mijn stream te hangen heb ik zelf al goede gesprekken gevoerd met mensen.”


Heb je zelf donkere gedachten of heb je vragen over zelfdoding? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan gratis via het nummer 1813, maar ook chatten of mailen is mogelijk. Jongeren kunnen ook terecht op de website van Wat Wat.

Zag je dit al?