“Mensen met een beperking voelen zich bij ons als een vis in het water”

De Warmste Week

Op dit eigenste moment steekt iemand met een beperking voorzichtig een teen in het water, of springt er - bommetje! - enthousiast in. Dat kan alleen maar dankzij de vrijwillige inzet van de zwemleerkrachten van BOAS vzw.

"Wij organiseren zwemlessen voor zowel mensen met een fysieke als mentale beperking, en dat voor alle leeftijden," vertelt Marieke, coördinator van BOAS vzw. "Zwemmen is gezond voor lichaam en geest. Fysiek ervaren mensen met een beperking minder pijn, hun spieren zijn soepeler en ze moeten minder naar de kine."

Kilimanjaro

Zwemles helpt iemand met een beperking zich bewust te worden van zijn of haar potentieel. Niet alle zwemmers hebben een aangeboren beperking. Sommige zwemmers moeten door een proces van lichaamsaanvaarding na een ongeluk. Voor hen is het een grote stap. 


Marieke: "Op dat vlak is zwemmen heel laagdrempelig. Je wordt gedragen door het water, je kan meer. Zo ontdek je wat er allemaal nog wél kan. Na een tijdje voel je  je als een vis in het water."


Marieke is kritisch voor de beeldvorming over mensen met een beperking. "Ofwel is het een held die de Kilimanjaro beklimt in een rolstoel, ofwel is het een “sukkelaar” zonder job. De realiteit ligt in het midden." BOAS vzw wil aan een correcte beeldvorming werken.

Een zweminstructeur geeft zwemles

Spaghettifestijn

Fien (26) is zwemtrainer bij BOAS vzw. Zij geeft les aan de allerjongsten. Vaak zijn dat kinderen met een mentale beperking zoals autisme. "Ik haal er veel voldoening uit, want je ziet dat ze er enorm van genieten. Ik bouw ook een heel sterke band op met die kinderen."

"Zwemmen is ook de ideale sport, want het is individueel", vertelt Fien. "Er is minder druk dan bij een teamsport. Het is gewoon genieten."

“Ze bloeien helemaal open als ze naar het zwembad komen. En ik eigenlijk ook."
zwemtrainer Fien

Dankzij de zwemlessen worden er ook sociale drempels overwonnen. Marieke: "Mensen voelen zich welkom in onze club. We doen ook veel activiteiten buiten het zwemmen. Een wedstrijd, workshop, een spaghettifestijn. Dat clubleven is belangrijk voor hen."


"Ik merk een groot verschil na de zomervakantie", vult Fien aan. "Vaak zijn ze dan mentaler wat geslotener. Ze bloeien helemaal open als ze naar het zwembad komen. En ik eigenlijk ook."

Eén trainer voor drie zwemmers

Een zwemclub heeft zwemtrainers nodig. Een uitdaging voor BOAS vzw. Marieke: "We hebben nu zeven clubs, 160 zwemmers en een 50-tal trainers. Voor ons is het soms moeilijk om genoeg zwemtrainers te vinden, want we hebben gemiddeld eentje per drie zwemmers nodig." 


Vorig jaar vonden ze via De Warmste Week vier à vijf trainers. Dit jaar gaan ze voor meer. "We willen per club twee nieuwe trainers vinden, 14 in totaal dus!"


Wat wordt er verwacht? "We zoeken mensen die één à twee uurtjes per week zwemles willen komen geven. Een haalbaar engagement dus, en je krijgt er enorm veel voor terug. De enige vereisten zijn enthousiasme en natuurlijk dat je zelf ook heel graag zwemt."

Zwem jij graag? Voel jij je als een vis in het water? Kan jij je één of twee uurtjes per week vrijmaken? Check hier de oproep voor zwemtrainers van BOAS vzw.