Maak jij de klik tegen kansarmoede?

De Warmste Week

Ken je dat gevoel wanneer het klikt? Bijvoorbeeld met een nieuwe collega? Niets beter toch? ArmenTeKort wil dat het dit jaar klikt tussen 800 mensen in Antwerpen.

Wat doet ArmenTeKort? Rik Rijnders vertelt: "Wij verbinden kansrijke en kanszoekende stadsgenoten met elkaar. Tijdens die ontmoetingen leren ze van elkaar.”


"Wij alleen gaan het probleem van kansarmoede niet oplossen. Maar we geloven wel dat we met het herstellen van eigenwaarde een cruciale randvoorwaarde invullen," vertelt Rik. "Kansarmoede beschadigt het zelfbeeld van mensen. Het wordt voor hen steeds moeilijker om te blijven geloven dat ze aan een toekomstperspectief kunnen werken. En daar willen wij met onze buddy’s het verschil maken.”


"Kandidaat-buddy's krijgen van ons gratis een professionele opleiding. We leren hen kansarmoede in de stad kennen, om zonder vooroordelen een vertrouwensrelatie op te bouwen, maar vooral om ‘te helpen zonder te helpen’. Iedereen kan buddy worden. De enige investering die wordt verwacht, is tijd en engagement. Daarom zoeken we ook naar mensen die bij elkaar passen, zodat het klikt.”


Ook tussen Galia en Dorothea klikte het. Hun traject is officieel afgerond, maar zijn ondertussen hele goede vriendinnen geworden. Galia engageerde zich meer dan twee jaar geleden als buddy als voor ArmenTeKort.


Dag Galia, waarom klikt het tussen Dorothea en jou?


“Dorothea is mijn gids in Antwerpen. We doen veel culturele activiteiten samen zoals expo’s bezoeken. Tekenen is ook een interesse die we delen, dus als we iets ontwerpen sturen we dat naar elkaar door.”


“Dorothea is enorm populair bij mijn kinderen, we doen vaak dingen samen zoals knutselen. Als ik mijn kinderen laat kiezen met wie we iets doen, dan kiezen ze spontaan voor Dorothea."


Welke invloed heeft het buddyschap op jou?


“Dorothea is hele goede vriendin, ze kan zo mooi luisteren, zonder te oordelen een zonder oplossingen te willen bieden. Zo fijn haar als vriendin te hebben en op haar te kunnen rekenen in moeilijke periodes. Ik kan mijn verhaal bij haar ook altijd kwijt. Dat is wederzijds."

Waarom is het de moeite om een buddytraject te volgen?


"Het is een heel waardevolle ervaring waardoor je zelf als persoon ook groeit. Dankzij de steun van ArmenTeKort maar ook dankzij de opleiding leer je de wereld echt te verrijken op een andere manier. Ik zou zeggen: ga er voor!”


Heb je bij haar gedurende die twee jaar verandering opgemerkt?


“Ja, heel fel. Dorothea heeft veel meer zelfvertrouwen gekweekt door onze vriendschap. Ze durft heel veel dingen aan, wat ze vroeger beangstigend vond, vindt ze nu normaal. Dat is heel fijn en mooi om mee te maken.”


ArmenTeKort gaat voor een samenleving zonder kansarmoede. Jij ook? Dit jaar zoeken zij voor De Warmste Week maar liefst 800 buddyduo's. 100 voor elk Antwerps district. 


Word jij ook een buddy voor iemand? Klik hier voor meer info.


Foto's: Sigrid Spinnox

Zag je dit al?