Koken in de klas voor de planeet

De Warmste Week

Zin om nog eens een dagje achter de schoolbanken te kruipen én ondertussen de jeugd warm te maken om duurzamer te leven? Bij vzw GoodPlanet Belgium kan het. Het goede doel is op zoek naar vrijwilligers die een workshop willen begeleiden in de klas. Koken + meewerken aan een gezonde planeet = het recept voor vijf vrijwilligersprojecten over heel Vlaanderen.

GoodPlanet Belgium wil jong en oud inspireren om duurzamer te leven. Dit doen ze op veel manieren: via projecten, campagnes en workshops willen ze kennis verspreiden. Ze maken ideeën achter duurzame ontwikkeling concreet, haalbaar én tof.
Benieuwd hoe zo’n workshop precies in z’n werk gaat? Je kan het zélf ontdekken. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen kan je een halve dag meelopen met een educatieve werknemer van GoodPlanet tijdens een workshop ‘Seizoensgroentjes.


“Workshops geven met kinderen in scholen is de basis van onze organisatie. Dat is wat we doen en waar we goed in zijn”, zegt communicatiemedewerker Ellen.  “We wilden het thema laagdrempelig houden, vandaar de keuze om vrijwilligersprojecten op te zetten rond een workshop ‘gezonde voeding.’”


Je kan de workshop volgen, maar ook mee begeleiden als je dat wil. De kinderen mogen in groepjes groentjes snijden, mixen en proeven. Zo maken ze op een leuke manier kennis met nieuwe groenten die ze vaak nog niet kenden. “Je ziet direct de impact van zo’n kookatelier, dat is leuk om mee te maken.” Duurzame voeding is één van de belangrijkste thema’s waar GoodPlanet Belgium rond werkt. Naast workshops in de klas, begeleidt het goede doel onder andere ook scholen bij het opstellen van een voedingsbeleid.

“Je ziet direct de impact van zo’n kookworkshop bij de kinderen, dat is leuk om mee te maken.”
Ellen De Bock

Een vaste educatieve medewerker van GoodPlanet begeleidt je bij de workshops. “De workshops worden doorgaans niet gegeven door onze vrijwilligers, ze zijn bedoeld om kennis te maken met onze organisatie. Als mensen bij ons willen vrijwilligen, kunnen ze helpen met andere projecten.” Festivalgangers motiveren om te sorteren bijvoorbeeld, op de camping van het grootste metalfestival van het land: Graspop. “Ook bij tentoonstellingen zetten we vrijwilligers in om te helpen bij het op- en afbouwen. Het is moeilijk om op voorhand een takenpakket te creëren voor onze vrijwilligers, maar we zijn wel altijd blij met helpende handen die zich, net als wij, 100% willen inzetten voor de planeet,” aldus Ellen.


→ Heb je zin (en honger) gekregen om een GoodPlanet workshop mee te begeleiden in december? Stel je hier kandidaat voor een project in jouw regio (of voor één van de honderden andere projecten).

Gerelateerde artikels