“Kindjes die hun verhaal liever niet delen met de groep, kunnen het kwijt aan de dieren”

De Warmste Week

Tussen de velden en de ezeltjes van Waregem bevindt zich de zorgboerderij van Nathalie. Zowel jongeren als volwassenen zijn er welkom. Dit weekend organiseert ze in het teken van De Warmste Week een speciale beleefnamiddag voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP).

“Ik ben psychiatrisch verpleegkundige en heb altijd al interesse gehad in zorgboerderijen. Die zijn heel populair in Nederland, maar nog redelijk onbekend in Vlaanderen. Na lang twijfelen besloot ik er zelf een op te starten, De Stege.


De Stege is een zorgboerderij voor mensen met psychische problemen zoals persoonlijkheidsstoornissen, verslaving, depressie en autisme. De bedoeling is dat ze regelmatig langskomen voor een dag of namiddag waar ze knutselen, bakken, de dieren verzorgen en de weides opruimen. De mensen kunnen er rust vinden en sociale contacten leggen op een plaats die structuur en ontspanning biedt.”

“Dieren spiegelen het gedrag van mensen. Je moet rustig worden om hen te laten ontspannen.”
Nathalie

“De begeleiding in de zorgboerderij is een stuk persoonlijker dan die in een ziekenhuis. Er is nog steeds structuur maar in een omgeving die veel vrijer aanvoelt. Daar helpen de dieren sterk aan mee. Ze spiegelen het gedrag van de mensen. Als je angstig of gestrest bent, worden de dieren dat ook. Je moet rustig worden om hen te laten ontspannen.”

“Voor De Warmste Week organiseer ik op zaterdag 10 oktober een gratis beleefnamiddag op de boerderij voor KOPP. Het zou de bedoeling zijn dat de kinderen daarna regelmatig terugkeren. Ik leerde KOPP jaren geleden kennen tijdens mijn opleiding. In mijn laatste jaar maakte ik mijn eindwerk rond dit onderwerp, en het blijft iets waar ik me voor wil inzetten. Er hangt nog steeds een groot taboe rond psychische problemen en dat proberen we op de zorgboerderij te doorbreken. Dat is ons doel.”

"Er hangt een groot taboe rond psychische problemen, dat proberen we te doorbreken"
Nathalie

“Kinderen van ouders met een psychische beperking vormen een kwetsbare en vaak vergeten doelgroep. Ze lopen een groter risico om zelf een psychische aandoening te ontwikkelen. Het is heel belangrijk om hen duidelijk te maken dat ze mogen praten over hun situatie en dat ze zich niet hoeven te schamen voor hun ouders. Ze moeten weten dat anders zijn oké is.


Tijdens de beleefnamiddag zullen de kinderen wegwijs gemaakt worden in KOPP. Ik wil hen uitleggen wat psychische problemen precies zijn en die bespreekbaar maken. Ik hoop dat ze elkaar beter leren kennen en ervaringen kunnen delen. We gaan ook met de ezeltjes en de geitjes spelen, de weide opruimen en een KOPP-kussen maken. Dat is een kussen waar de kinderen op kunnen tekenen en dat ze mogen meenemen naar huis. Hopelijk kunnen ze daar kracht uit kunnen putten op momenten dat het moeilijker gaat. En als ze hun verhaal liever niet delen met mij of de groep, kunnen ze het nog steeds kwijt aan de dieren. Die connectie is heel belangrijk.”