“Kindjes die hun verhaal liever niet delen met de groep, kunnen het kwijt aan de dieren”

De Warmste Week

Tussen de velden en de ezeltjes van Waregem bevindt zich de zorgboerderij van Nathalie. Zowel jongeren als volwassenen zijn er welkom. Dit weekend organiseert ze in het teken van De Warmste Week een speciale beleefnamiddag voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP).

“Ik ben psychiatrisch verpleegkundige en heb altijd al interesse gehad in zorgboerderijen. Die zijn heel populair in Nederland, maar nog redelijk onbekend in Vlaanderen. Na lang twijfelen besloot ik er zelf een op te starten, De Stege.


De Stege is een zorgboerderij voor mensen met psychische problemen zoals persoonlijkheidsstoornissen, verslaving, depressie en autisme. De bedoeling is dat ze regelmatig langskomen voor een dag of namiddag waar ze knutselen, bakken, de dieren verzorgen en de weides opruimen. De mensen kunnen er rust vinden en sociale contacten leggen op een plaats die structuur en ontspanning biedt.”

“De begeleiding in de zorgboerderij is een stuk persoonlijker dan die in een ziekenhuis. Er is nog steeds structuur maar in een omgeving die veel vrijer aanvoelt. Daar helpen de dieren sterk aan mee. Ze spiegelen het gedrag van de mensen. Als je angstig of gestrest bent, worden de dieren dat ook. Je moet rustig worden om hen te laten ontspannen.”

“Voor De Warmste Week organiseer ik op zaterdag 10 oktober een gratis beleefnamiddag op de boerderij voor KOPP. Het zou de bedoeling zijn dat de kinderen daarna regelmatig terugkeren. Ik leerde KOPP jaren geleden kennen tijdens mijn opleiding. In mijn laatste jaar maakte ik mijn eindwerk rond dit onderwerp, en het blijft iets waar ik me voor wil inzetten. Er hangt nog steeds een groot taboe rond psychische problemen en dat proberen we op de zorgboerderij te doorbreken. Dat is ons doel.”

Ken je een kind van ouders met psychische problemen dat baat zou hebben bij de beleefnamiddag van Nathalie? Bekijk het initiatief van Nathalie!

Zag je dit al?