Internationale dag tegen armoede

De Warmste Week

Sommige mensen hebben het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarvoor hoef je niet eens veel verder te kijken dan je eigen straat, dorp of stad. Dat armoede zelfs in 2020 nog op zoveel plaatsen en bij zoveel mensen voorkomt, is triest. Maar jij kan het verschil maken. Door eens op zolder te kruipen, je kasten leeg te halen of je sportschoenen aan te trekken. Wij maakten een lijstje van initiatieven die armoede de wereld uit willen helpen. En jij kiest er eentje uit waarbij je het verschil kan maken, deal?

Gezocht: baby- en kindermateriaal

Coucou Kirikou! Deze organisatie zamelt tweedehands baby- en kindermateriaal in voor kwetsbare gezinnen in Leuven. Van kleding tot speelgoed, alles is welkom. Loopt er bij jou ergens een peuter rond die zijn eerste drinkfles ontgroeid is of een deel van zijn speelgoed beu is? Schenk het aan Kirikou!


Gezocht: laptops

DigitalForYouth.be vzw verdeelde sinds 2009 meer dan 20.000 laptops aan jongeren in heel België. Sinds corona ons land doorkruist, is de vraag naar tweedehandslaptops alleen maar gestegen. Heb jij net al het ICT-materiaal in jouw bedrijf vervangen? Neem contact op met DigitalForYouth zodat zij jouw oude laptops kunnen ophalen, alle data op een professionele manier kunnen verwijderen en daarna kunnen schenken aan jongeren die het echt nodig hebben. 


Gezocht: zeep

Was je handen! Met zeep! In de Wereld Dorpen in Cebu in de Filippijnen is dat helaas niet zo vanzelfsprekend. Meer dan 3.600 leerlingen verblijven en studeren momenteel in zo’n Wereld Dorp. Niet iedereen heeft daar de basisbenodigdheden zoals zeep, net nu dat zo belangrijk is. Snuffel eens rond in je badkamer en schenk een paar van je harde zeepblokjes aan Stichting Wereld Dorpen voor Kinderen. Poepsimpel!


Gezocht: activiteiten

De Zuidpoort in Gent opent iedere dinsdag zijn deuren voor mensen in (kans)armoede die nood hebben aan een koffie, een gesprek of een activiteit. Tussen 14u en 16u kunnen ze hier tot rust komen en genieten. Jij kan zo’n middag vullen, met een activiteit die je zelf kiest en begeleidt. Ga sporten, leer hen pottenbakken, toon hoe je supersnel en goedkoop de lekkerste maaltijden maakt. Enige voorwaarde: zorg dat het ontspannend is. Kom eens naar een Open Ontmoeting en ontdek wat jij voor De Zuidpoort kan betekenen.


Gezocht: tenten, slaapzakken, powerbanks,...

Leyla zoekt tenten, slaapzakken, powerbanks, zaklampen en kaarsen voor de 200 vluchtelingen die momenteel in Duinkerke verblijven. Hoe meer, hoe beter! De kans is groot dat jij een van deze spullen op overschot hebt. En dus ook dat je zo iemand kan helpen om contact te hebben met familie of eindelijk wat warmer te kunnen slapen. Breng ze naar Leyla in Antwerpen, zij brengt ze wekelijks naar de vluchtelingen in Duinkerke.


Gezocht: speelgoed

Speelgoed afgeven, dat doet (bijna) geen enkel kindje graag. Maar als je iemand anders gelukkig kan maken met een pop of knutseldoos die jij al zo lang niet meer gebruikt, dan doe je dat toch? Het dienstencentrum vzw in Hemiksem slaat de handen in elkaar met het Huis van Het Kind en verzamelt speelgoed dat een tweede leven kan gebruiken. Win-win, want zo is er meer plaats in jouw kast voor ander speelgoed!


Gezocht: huiswerkbegeleiders

People of Heist-op-den-Berg, deze is voor jullie! Stuw Heist is op zoek naar mensen die willen helpen met huiswerkbegeleiding voor kinderen die het wat moeilijker hebben. Een keer op dinsdag, om de twee weken op woensdag, iedere donderdag, jij kiest wat voor jou haalbaar is. Jouw hulp maakt het verschil. In ruil krijg je ondersteuning, een warm onthaal en koffie of thee, maar bovenal: eeuwige dankbaarheid. 


Gezocht: fietsers

De files en het openbaar vervoer in Brussel zijn misschien niet je favoriete ding, maar heb je de stad al eens doorkruist op een fiets? Terwijl je je inzet voor mensen op straat? Met boeken? Tijd om kennis te maken met het concept Street & Read van DoucheFLUX: een mobiele bibliotheek die mensen die daklozen tegemoet snort in het Brussels Gewest. Want waar je ook leeft of woont, een goed boek doet wonderen. Pluspunt: er is plaats voor een thermos koffie en enkele kopjes in de bakfiets.


Gezocht: EHBO- en hygiënemateriaal

Oye LENA is een project in Peru dat via onderwijs armoede en sociale ongelijkheid wil tegengaan. Elk kind heeft recht op kwalitatief onderwijs, maar daarnaast ook op een goede gezondheid en hygiëne. Hiervoor zoeken ze alle soorten EHBO- en hygiënespulletjes. Echt alle soorten. Tandenborstels, pleisters, ontsmettingmiddel, coldpacks, vitaminen, muggenmelk, zwempampers, de lijst is lang en de kans dat jij hiervan niets kan missen, is klein. Inzamelpunten zijn er in Jette, Grimbergen en Mechelen.


Gezocht: helpende handen

Zelf geen overbodig speelgoed meer of net grote kuis gedaan in je badkamer en alle ongebruikte zeepjes en schoonheidsproductjes opgebruikt? Dan kan je toch ook gewoon je handen inzetten om het verschil te maken! Spelotheek Pipeloentje in Vilvoorde zoekt helpers om speelgoed uit te lenen aan gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Je helpt met het onthaal van de families en controleert en ontsmet het speelgoed wanneer ze dit terugbrengen. En als je het écht wilt, dan mag je misschien wel nog eens met je eigen favoriete speelgoedje spelen! Bekijk hun oproep voor de testwoensdag op 4 november.