Inlegkruisjes naaien voor meisjes met open rug in Tanzania en Kenia

Meisjes geboren met een open rug hebben vaak problemen met urineverlies. Child-Help deed daarom een oproep aan iedereen die handig is met naald en draad om inlegkruisjes te maken. Het werd een groot succes, volgens initiatiefnemer Anke Leblicq.

“Child-Help vzw wil de kwaliteit van leven verbeteren van kinderen en volwassenen met een open rug (spina bifida) in ontwikkelingslanden. Hiervoor werken ze samen met lokale partners, zoals ziekenhuizen, revalidatiecentra en oudergroepen. 


De meeste mensen met een open rug lijden aan continentieproblemen doordat ze een verlamming van bepaalde spieren hebben. Child-Help begeleidt hen met continentietrainingen om hiermee te leren omgaan. 


Desondanks die training blijft er bij de meisjes altijd een klein beetje urine achter. Heel vervelend! Want wanneer ze in de klas zitten en er een beetje urine lekt, begint dat snel te ruiken. Hierdoor worden ze gepest op school of soms zelfs verstoten door hun gemeenschap. De meisjes zijn minder gemotiveerd om naar school te gaan en hun toekomst komt in het gedrang.


Nochtans kan dit ongemak met inlegkruisjes voorkomen worden. Vandaar de oproep. Meer dan vijftig mensen hebben zich aangemeld om te helpen!

Al 427 meisjes kunnen met een gerust hart naar school.
Anke

Momenteel zitten we al aan 854 inlegkruisjes. Elk meisje krijgt een pakje met twee inlegkruisjes. Dat zijn dus al 427 meisjes die met een gerust hart naar school kunnen.


Er zijn mensen die al meer dan honderd inlegkruisjes genaaid hebben. Er is zelfs één mevrouw die er 242 heeft gemaakt. En ze blijven bezig! We willen graag 2000 inlegkruisjes bekomen. Door corona vertrekt de container later dan verwacht naar Afrika, dus er is nog tijd. Aan dit tempo gaat dat zeker lukken.


Er heeft zich ook een leerkracht mode gemeld, die samen met haar klas ons wil helpen pampers te naaien voor kleine kinderen met een open rug. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen willen helpen. Het initiatief is een geweldig succes.


Handig met naald en draad? Je kan nog meehelpen! Check hier de oproep van Child-Help vzw.