“Ik wil mensen kleine gelukjes bezorgen die lang blijven duren”

De Warmste Week

Marleen heeft altijd graag geschreven. Vroeger had ze pennenvriendinnetjes en ze ontwikkelde op jonge leeftijd een echte passie voor schrijven. Die passie steekt ze nu in Klaverpost, een website waar je kaartjes voor anderen kan aanvragen of er zelf eentje kan schrijven.

“In Nederland bestaat het al veel langer: je kan een kaartje aanvragen voor iemand die het nodig heeft. Mensen kunnen anderen opvrolijken door een kaartje op te sturen. In België bestond dit nog niet, dus richtte ik in september Klaverpost op. Los van corona of De Warmste Week, maar ik merkte snel dat er zoveel nood aan is. Voor mij zijn kaartjes kleine geluksmomentjes. De naam verwijst naar een klavertjevier, het symbool van geluk, hoop, vertrouwen en liefde.

 

Tegenwoordig moet alles snel gaan. Iemand een Facebookberichtje sturen met een lieve boodschap is snel en makkelijk. Niet minder waardevol, maar achteraf moeilijk terug te vinden. Terwijl je met een kaartje iets heel tastbaar en persoonlijk geeft. Ze worden bewaard aan een prikbord of helpen zelfs ziekenhuiskamers op te fleuren. Vaak zeggen de mensen die een kaartje ontvingen dat ze het nog regelmatig opnieuw lezen. 

 

We bestaan nog maar een kleine drie maand, en toch merk ik dat mensen er veel aan hebben. Die vijf minuten van jouw tijd kunnen een groot verschil maken voor hen. Ondertussen hebben al 50 mensen een aanvraag gedaan en zijn er al een kleine tweehonderd kaartjes geschreven. Ik zelf schrijf al langer en heb er al zo’n tweehonderdvijftig zelf geschreven. Mensen onderschatten hoeveel nood er is aan het krijgen van een kaartje. Er is heel veel eenzaamheid.

Die vijf minuten van jouw tijd kunnen een groot verschil maken voor hen.
- Marleen

De aanvragen die we krijgen, zijn heel divers. Zo is er een man die al een tijdje voor zijn zieke vrouw zorgt en een hart onder de riem nodig heeft. Maar evengoed zijn er aanvragen voor mensen die ernstig ziek zijn of een moeilijke periode doorgaan. 

 

Soms komen er ook aanvragen binnen van mensen die een kaartje voor zichzelf aanvragen. In het begin vond ik dit een beetje vreemd. Maar eigenlijk is het net heel moedig dat je durft aangeven dat het niet goed met je gaat en je eenzaam bent. Zo is er nu een meisje van 20 jaar die aangaf dat ze is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis en ze een kaartje kan gebruiken, als steun. Aan zoiets ben ik echt gevoelig. De kwetsbare mensen van de samenleving raken mij. Ik schrijf nog steeds met dat meisje.

Als iemand terugschrijft is het heel speciaal. Ik kreeg onlangs een kaart van een man die ik net voor zijn 70ste verjaardag had gestuurd. Hij vierde zijn verjaardag helemaal alleen. Hij vertelde dat mijn kaartje hem veel deugd had gedaan. Zo merk ik steeds meer hoeveel verschil zoiets klein als een kaartje maakt.


Klaverpost werkt simpel en veilig: enkel ik zie de adressen op voorhand, zodat er niemand met slechte bedoelingen hier misbruik van kan maken.

 

Ik hoop dat Klaverpost stilletjes mag groeien tot iets mooi, en ik nog veel mensen van die kleine lichtpuntjes kan bezorgen." Bekijk zeker haar website als je zelf een kaartje wil schrijven of bekijk haar oproep hier.