Hechte vriendschap tussen potten en pannen

De Warmste Week

HONK bestaat uit een hechte groep twintigers. Ze hebben allemaal een verstandelijke beperking, maar dat houdt hen niet tegen om te ondernemen. Nu hun eethuisje tijdelijk dicht moet door het coronavirus, besloten ze te koken voor gezinnen met een ernstig ziek kind.

Tine is één van de begeleidsters van HONK: “HONK staat voor huis, thuis en toekomst. Het is een vereniging opgericht door ouders van een groep jongeren met een beperking. Op school vroeger vormden ze een hechte groep. Eenmaal afgestudeerd, wilden ze elkaar graag blijven zien. Liefst in combinatie met een zinvolle dagbesteding die voor structuur zorgt in hun leven. Zo is HONK ontstaan.”


 “De groep komt een paar keer per week samen om activiteiten te doen: wandelen, begeleid werken in een kleuterklas, sporten, ... En elke woensdag doen ze hun eetcafé ‘Upside Down’ open in Heverlee. Hier werken en koken onze jongeren. Je kan er gezellig lunchen. Het liefst maken ze de echte dagelijkse kost. Spaghetti, lasagne en balletjes in tomatensaus zijn hun favorieten.”


“Het eethuisje is nu door het coronavirus helaas gesloten. Een tijdje geleden sprak ik met iemand van Casa Magnolia. Zij helpen gezinnen met een ernstig ziek kind. Ze nemen de zorg even over zodat de ouders naar het werk of de winkel kunnen. En ze hebben nood aan vrijwilligers die helpen koken. 


Zo kwam het idee dat HONK ook zijn steentje kan bijdragen. Hét perfecte initiatief om hun kooktalent bot te vieren. We vinden het belangrijk dat onze vereniging ook anderen helpt en dat de mensen niet alleen voor ons moeten zorgen.”


Vorige woensdag hebben we voor het eerst gekookt voor een aantal gezinnen. In de voormiddag gingen we samen winkelen en maakten het eten klaar, natuurlijk helemaal coronaproof. In de namiddag brachten we het eten naar de gezinnen.”  


“Je ziet dat onze HONK’ers er enorm veel voldoening uithalen. Ze zijn blij om terug te kunnen koken en ze hebben het gevoel dat ze veel betekenen voor gezinnen van Casa Magnolia. De dankbaarheid die ze krijgen, geeft onze HONK’ers een boost van zelfvertrouwen. Binnenkort gaan we zelfs met een aantal gezinnen een Zoom-sessie houden om onze HONK’ers nog eens extra te bedanken.”


Wil je meer te weten komen over HONK? Check deze link. Wil jij ook de handen uit de mouwen steken en andere mensen helpen? Bekijk hier alle oproepen voor hulp.