Heb je een Oomblikje?

De Warmste Week

Eén moment kan een wereld van verschil maken voor iemand. Voor jou leek dat moment misschien niet van levensbelang, maar voor de andere persoon wel. Dat wil studente Afrikaanse Talen Cara Van Molle samen met goede vriendin Emma De Wolf duidelijk maken. Zij zetten de actie ‘Oomblik’ op, die mentale gezondheid onder de aandacht moet brengen: “Hecht belang aan dat ene moment. Voor anderen, maar ook voor jezelf.”

‘Oomblik’ is een verwijzing naar het Afrikaanse woord dat ‘moment’ betekent. “Een moment kan voor iedereen iets anders betekenen. Neem dat ene moment voor je vrienden, familie of een kennis, maar ook voor jezelf,” vertelt Cara. Zij verkoopt totebags, T-shirts en truien met zelfgemaakte tekeningen. “Ik teken als ik het even lastig heb en zie dan wel wat ervan komt. Iedereen kan de ontwerpen op zijn eigen manier interpreteren. Voor mij wil de tekening van de omhelzing zeggen dat iedereen af en toe nood heeft aan steun, een knuffel, een ‘Hoe gaat het?’. Het maakt vaak zelfs niet uit wie het vraagt, zolang iemand het maar doet.”“Dankzij het Centrum ter Preventie van Zelfdoding had ik eindelijk het gevoel dat ik niet meer alleen op de wereld was”
Cara Van Molle

De opbrengst van haar actie schenkt Cara aan het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ). Ze verloor zelf al iemand in haar kennissenkring, waardoor het onderwerp zelfdoding akelig dichtbij kwam. Maar zelf kon Cara ook terecht bij het CPZ. “Een paar jaar geleden ging ik door een moeilijke periode. Ik heb toen met het CPZ gechat en dat hielp me enorm. Eindelijk had ik het gevoel dat ik niet meer alleen op de wereld was. Ook mijn goede vriendin Emma is er al die tijd voor me geweest en heeft me enorm gesteund en me zelfs aangemoedigd om contact te zoeken met de zelfmoordlijn. Maar het blijft een thema waar meer over gesproken moet worden, voor en door iedereen.”


Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Wil je zelf een totebag of T-shirt bestellen? Contacteer Cara en Emma via Instagram!

Gerelateerde artikels