De ongelooflijke veerkracht van straatkinderen

Scholieren inspireren met verhalen over veerkrachtige straatkinderen die - net als bij ons - niet naar school konden omwille van de coronamaatregelen. Dat is de missie van ‘Radio Coronials’, een initiatief van de vrijwilligers van de Mobile School. Juf Els is één van hen en vertelt over het initiatief.

"Wij zijn een groep vrijwilligers die zich inzet voor Mobile School. Dit is een organisatie die zich inzet voor straatkinderen. Hiervoor heeft Mobile School een mobiele school ontwikkeld die overal ter wereld op de straat wordt gebruikt door straathoekwerkers.”


Wij willen de kinderen bij ons bewust maken van de problematiek van straatkinderen aan de hand van hun gedeelde ervaringen op het vlak van het coronavirus. Want dit jaar begrepen de kinderen bij ons wat het betekent als ze niet naar school kunnen gaan. Ook voor leerkrachten was het een zwaar jaar waarin ze een extra effort moesten doen."

Julius bleek een geboren clown, een echte straatartiest.
Els

Wij ontwikkelden een online lespakket ‘Radio Coronials’ met interactieve video's. Daarmee willen we scholieren en leerkrachten bij ons doen stilstaan bij de topprestatie die ze de afgelopen maanden hebben neergezet. Én we willen daarbij de link leggen naar de straatkinderen. 


Veel straatkinderen zijn door de uitbraak van het coronavirus niet naar school kunnen gaan. 1,5 miljard kinderen wereldwijd konden door de COVID-19-lockdowns niet naar school. 9,7 miljoen van deze kinderen zullen waarschijnlijk ook nooit meer terugkeren. 


Voor straatkinderen is de sluiting van de scholen een ramp, want alle structuur en ontwikkelingskansen vallen weg.  In het online lespakket vertellen we positieve, inspirerende verhalen, want die zijn er zeker. Deze campagne gaat uit van de kracht van het straatkind. 

1,5 miljard kinderen wereldwijd konden door COVID-19 niet naar school
Els

Er is het voorbeeld van Julius die in Guatemala op straat woont. Julius kwam - mede door zijn temperament  en zijn leefomstandigheden - van de miserie in de drop terecht. Gelukkig heeft hij door de Mobile School zijn talent ontdekt. Hij bleek een geboren clown, hij werd een echte straatartiest. 


Door de uitbraak van coronavirus vielen zijn inkomsten echter weg. Opnieuw tegenslag! Maar in de plaats van op te geven heeft hij zich weerbaar getoond. Hij is voor de huizen van de rijken op straat gaan optreden. De rijke kindjes konden ernaar kijken vanachter het raam. Zo kon hij toch nog een centje bijverdienen. En dat bedoelen we met de kracht van het straatkind: ook in slechte omstandigheden zien ze de opportuniteiten.


In het online lespakket wordt er gekeken naar de eigen leefwereld van de kinderen, maar ook naar die van straatkinderen. En samen gaan we op zoek naar de kansen die ook deze crisis brengt. Want alles komt goed, daarvan zijn we overtuigd.”


Lees hier meer info over het project van Mobile School