Café met twee, een warme babbel op kerst en nieuw

Rouw- en verliescafé Vlaanderen is een vzw die is opgericht door Karin, Nathalie en Lut. Wie een verlies geleden heeft kan bij hen terecht voor een babbel met lotgenoten. Dit jaar organiseren ze een online gesprek om de stilte te doorbreken voor mensen die alleen zitten met kerst- en oudejaarsavond. “We hopen zo een moeilijk moment te verlichten”, vertelt Lut.

“Karin en ik zijn allebei rouwtherapeuten. Nathalie is intuïtief bewustzijnscoach. We ondervonden dat er weinig plek is voor verlies in onze maatschappij. Verlies mag je ruim nemen. Het kan ook gaan over een scheiding of je job kwijtraken. Er zijn mensen die er moeilijk over praten in begeleiding, maar wel nood hebben aan een babbel. We wilden een laagdrempelige manier vinden om deze groep te bereiken. Dus richtten we onze eigen rouw- en verliescafés op. Die zijn in Nederland al redelijk bekend, hier nog niet echt. De bijeenkomsten gaan door in verschillende steden. Mensen komen bij elkaar en luisteren naar een spreker die over een specifiek thema rond verlies komt vertellen. Tussendoor zijn er momenten waarin ze met elkaar aan de praat kunnen.


Het verwondert me elke keer opnieuw hoe snel mensen met elkaar beginnen te praten als ze een ervaring delen. Sommigen van hen keren regelmatig terug naar de cafés, zelfs als het thema van die avond niet per se bij hen aansluit. Ze houden van de sfeer, denk ik. Dit bewijst dat er nood is aan deze vorm van ontmoeting en dialoog.


Mensen leven natuurlijk met je mee als je een verlies meemaakt, maar alleen zij die iets gelijkaardigs hebben doorgemaakt, begrijpen het echt. Een rouwproces kan heel lang duren, daarom is het belangrijk dat lotgenoten steun vinden bij elkaar.


De rouw- en verliescafés kunnen nu door de coronamaatregelen niet doorgaan. Daarom bedachten we een online alternatief: ‘Café met twee’. Voor De Warmste Week organiseren we dit op kerst- en oudejaarsavond. Je kan er met een van onze vrijwilligers een-op-een praten. De gesprekken zullen maximaal een halfuur duren. Zo kunnen we zoveel mogelijk mensen een luisterend oor  bieden.”


Heb jij, of ken jij iemand die tijdens de feesten alleen zit en nood heeft aan een gesprek? Bekijk de oproep van Rouw- en verliescafé Vlaanderen.