Brood bakken met een hart

De Warmste Week

Er gaat niks boven de geur van een bakkerij in de ochtend. Het idee van krokante pistolets, heerlijke croissants, en een versgebakken brood doen je al snel watertanden. Voeg daar nog liefde, geduld, samenwerking en inclusie aan toe, en het kan niet heerlijker smaken. Bakkersatelier ‘t Bruut zal dat zeker beamen. Niet dat je hen of zelfs ons moet geloven, je kan het gewoon zelf gaan proeven.

Met de steun van de gemeente Herne, bouwde vzw MeeGaan dit jaar een hele nieuwe bakkerij. Het goede doel is een leer- en tewerkstellingsproject voor mensen die (nog) niet of niet meer aan de slag kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Ze vinden het belangrijk medewerkers een plaats aan te bieden waar ze hun talenten kunnen ontwikkelen, en hun zelfvertrouwen opbouwen terwijl ze nieuwe vaardigheden aanleren. 


‘t Bruut

Het goede doel stampte daarom bakkersatelier ‘t Bruut uit de grond. Bakkers Adinda en Bram mochten in september voor het eerst de spiksplinternieuwe bakkerij in gebruik nemen, en terwijl zij de bakwijze en -tijden van hun artisanaal brood uittesten, schreven ze samen met ergotherapeut Kirsten een plan uit voor hun toekomstige medewerkers. 


Opstartfase

Sinds oktober draait de bakkerij op volle toeren: medewerkers, vrijwilligers en ergotherapeut Kirsten komen van dinsdag tot en met zaterdag samen en leren elkaar en de bakkerij kennen. Iedereen leert op hun eigen tempo hoe het leven in een bakkersatelier eraan toe gaat. Er wordt al brood gebakken, maar voorlopig wordt het nog lokaal verkocht aan productieprijs. Vanaf het moment dat iedereen zich klaar voelt om de volledige productie op te starten, volgt de officiële opening. MeeGaan richt zich daarvoor op begin volgend jaar, maar er is geen haast: enkel wanneer iedereen er zich klaar voor voelt, gaan de deuren open. 


Vrijwilligen in het atelier?

De medewerkers worden tijdens hun werk steeds vergezeld door een aantal vrijwilligers. Zij zijn een aanspreekpunt voor momenten waarop er vragen zijn, en dienen vooral een ondersteunende rol.


Heb je zelf zin om eens te proeven van vrijwilligerswerk bij ‘t Bruut - en, als je het lief vraagt, van hun heerlijke brood? Makkelijk, want ook zij maakten een vrijwilligersproject aan via De Warmste Week. Op 17, 18, 19 en 20 december ontvangen zij jou met open armen om je te tonen wat het betekent hun medewerkers te ondersteunen. 


Bonus: Je dacht vast dat het niet meer beter kon: de hele dag omringd worden door fantastische mensen en lekker eten is al geweldig, maar... de bakkerij draait ook op lichtjes atypische uren. Je wordt verwacht van 9u-16u, dus je hoeft niet midden in de nacht op te staan! Zet het dus maar in hoofdletters in je agenda: 4 november aanmelden om te vrijwilligen bij ‘t Bruut! 

Gerelateerde artikels