Bezorg jij iemand in een strandrolstoel een zorgeloos dagje aan zee?

De Warmste Week

"De kamerbrede glimlach en de pretoogjes van die mensen als ze terugkomen na zo'n dagje aan het strand, daar doe je het voor."

De zon, het strand en de zoute, zilte zeelucht. Wie houdt er niet van? Tarik van vzw 4 Example wil dat iedereen kan genieten van het zeetje.


Zand in je schoenen, voor de meeste mensen is dat misschien het grootste ongemak aan zee. Voor mensen die minder mobiel zijn, vormt het mulle zand echter een fameuze hinderpaal. Ga maar eens het strand op in een rolstoel! De strandrolstoelen van 4 Example bieden een oplossing.


Dag Tarik! Vertel eens, hoe is jullie vzw ontstaan?


"Ik heb zelf een ernstige longaandoening, ik sta op de wachtlijst voor een dubbele longtransplantatie. Daardoor ben ik zelf ook minder mobiel. Daarom besloot ik met mijn vrouw een vzw op te richten om andere mensen zoals mij te helpen.


In het begin zijn we gestart met vervoer voor minder mobiele mensen. Al snel merkte ik dat mensen in een rolstoel vaak niet durven naar zee komen, omdat ze zich amper kunnen verplaatsen in het mulle zand. Laat staan dat ze tot aan de waterlijn geraken.


Toen heb ik, heel impulsief, de strandrolstoelbeurs opgericht. De eerste in Europa! Ik wilde mensen sensibiliseren en aantonen dat het strand voor iedereen toegankelijk kan zijn.


Vervolgens hebben we in samenwerking met de stad Blankenberge een strandpaviljoen opgezet. Mensen kunnen aan ons paviljoen gratis een strandrolstoel uitlenen en zo toch genieten van een dagje zee."


Je bent zelf invalide, en toch zet je je in voor andere mensen. Waar haal je die energie vandaan?


"Je hebt de mogelijkheid om binnen te blijven zitten en niets te doen. Of om in actie te schieten en iets te doen voor je medemens. En ik had eigenlijk niet durven dromen dat het zo zou lopen. We zijn gestart met kleine ambities. 


En kijk nu, een paar jaar later hebben we al een heel vloot aan strandrolstoelen. Waaronder een elektrische strandrolstoel waar mensen zelfstandig mee op pad kunnen en een speciale ergotherapeutische waarin je kan liggen. Als we zeggen dat iedereen van het strand zou moeten kunnen genieten bedoelen we ook iedereen!"


Wie komt er bij jullie zoal een strandrolstoel lenen?


"We maken heel veel verschillende mensen blij. Al is het maar een klein kindje met een gebroken been dat niet meer op het strand geraakt. De jongste was drie jaar, de oudste 105! Jong en oud wordt gelukkig van een dagje strand. Onlangs is er zelfs een groep helemaal uit Brussel langsgekomen. Na zo'n dag zie je niets dan blije gezichten."


Wat is jullie plan voor De Warmste Week?


"Zaterdag 31 oktober willen wij een mooie herfstwandeling maken op het strand. We gaan met een 25-tal strandrolstoelen op pad. 


Het zijn vrije wandelingen. Mensen kunnen met hun eigen bubbel komen, of in groep wandelen samen met ons. We zoeken een 15-tal duwers. Het moeten zeker geen krachtpatsers zijn, gewoon mensen met een normale fysiek.


Voor mensen die mee willen in een strandrolstoel: je moet zeker geen speciale beperking hebben. Minder mobiel zijn is al genoeg. Het kan ook iemand zijn die zegt: "Ah tiens, ik wil wel eens met mijn grootmoeder een wandeling gaan maken op het strand". Van harte welkom. Je kan jezelf zowel als duwer als meerijder inschrijven."


Wat hoop je te bereiken met dit initiatief voor De Warmste Week?


"Aan de ene kant is De Warmste Week de ideale gelegenheid om mensen te mobiliseren om te komen duwen. Aan de andere kant willen wij mensen die minder mobiel zijn laten weten dat de strandrolstoelen bestaan en dat ze hier terecht kunnen voor een heerlijk dagje aan het strand. Nog te weinig mensen weten dat!"


Heb je er al veel zin in?


"Ik kijk er enorm naar uit. Het is moeilijk om dat uit te leggen, maar het is ongelofelijk. De kamerbrede glimlach en de pretoogjes van die mensen als ze terugkomen na zo'n dagje zee, daar doe je het voor. Het strand heeft voor veel mensen iets magisch. Al moet ik daar een hele namiddag zitten voor maar één iemand, het doet mij deugd, ik leef er van op."


Bezorg jij iemand in een rolstoel een zorgeloos dagje aan zee? Bekijk hier de oproep.