Ambulance Wens België vzw

De Warmste Week

Palliatieve zorg is vaak de laatste halte van de trein die een levensbedreigende ziekte is. Waar het in deze fase om draait, is de patiënt zoveel mogelijk zorg en comfort bieden. De meeste mensen willen liefst nog eens naar huis. Dat merkte ambulancier Jan Schraepen praktisch dagelijks en hij voelde zich geroepen er iets aan te doen. Samen met zijn zus Miet zorgt hij ervoor dat patiënten nog een laatste keer naar hun favoriete plek kunnen gaan.

Jan heeft altijd als ambulancier gewerkt op de dienst spoedgevallen. Sommige interventies eindigden helaas op de palliatieve afdeling. “Ik merkte dat deze mensen nog veel dromen en plannen hadden. Die waren echter moeilijk te vervullen omdat een privéziekenwagen heel duur is en ze zelf niet meer mobiel waren.” Hierdoor besloot Jan samen met zijn zus Miet Ambulance Wens België op te richten. Ze kochten zelf een ziekenwagen en vervullen sindsdien de wensen van palliatieve patiënten.

“Een laatste keer naar huis, dat is een wens die we vaak vervullen.”
Jan

In 2018 vervulden ze ongeveer zeventig wensen. “Maar we hebben zeker drie keer zoveel aanvragen. Jammer genoeg halen de patiënten niet altijd hun wens.” Sinds vorig jaar hebben ze ook een kinderambulance. Deze is volledig kindvriendelijk ingericht met naast medische apparatuur ook een tv, playstation en wifi.

Ambulance Wens België kent een groot vrijwilligersteam van ongeveer 45 verpleegkundigen, 25 ambulanciers en mensen die ervoor zorgen dat de ambulance volledig klaarstaat. “Het geeft een heel warm gevoel om iemand zijn laatste wens in vervulling te laten gaan. De medische bijstand zorgt ervoor dat er niks kan misgaan, wat voor de familie ook een meerwaarde is. Zij kunnen zo volop meegenieten zonder zorgen."

Ben je een ambulancier bij 112 of een verpleegkundige en voel je je geroepen deel te worden van deze prachtige vzw? Neem eens een kijkje op hun site!

Gerelateerde artikels