2020 is het slechtste jaar om kanker te krijgen

Oktober 2014. Ophef in de wereld van de atletiek. Bij een dopingcontrole vertoont tienkamper Thomas Van der Plaetsen afwijkende resultaten. Bij nader onderzoek blijkt het geen doping te zijn, maar teelbalkanker. Voor Thomas start een proces van behandeling en genezing. Met spectaculair resultaat. Twee jaar later kroont hij zich opnieuw Europees kampioen. Zijn eigen proces inspireert Thomas om ook andere mensen te inspireren.

We spreken met Mieke Van Hecke, project- en communicatiemanager voor de Back on Track Foundation.


“Na zijn genezing is Thomas beginnen nadenken. Allerlei verenigingen hadden hem gevraagd om ambassadeur te worden, maar hij wilde liever zelf iets oprichten. Dat is Back on Track geworden. Thomas wil dicht bij de mensen staan en persoonlijk (ex-)kankerpatiënten inspireren en ondersteunen. Als topatleet heeft hij het geluk gehad altijd omringd te zijn door de beste experten. Ook in Back on Track stelt Thomas kwaliteit voorop.


Twee jaar na zijn diagnose was hij opnieuw Europees kampioen. Dat is een serieuze comeback. Dat kon enkel door niet alleen fysiek te trainen, maar ook mentaal. Thomas is sterk bezig met mediteren. Daarom organiseren we ook cursussen mindfulness. 

Onze oproep voor De Warmste Week? Concreet zijn we op zoek naar honderd mensen die 2015 brieven willen schrijven. Tussen 24 november en 24 december gaan we heel actief promo maken. Mensen kunnen bij ons ook een brief aanvragen. Ken je iemand die een hart onder de riem kan gebruiken? Je kan die persoon doorgeven aan ons, en wij zorgen dat een vrijwilliger een brief schrijft. 


En er is nét heel leuk nieuws binnengekomen. De gevangenis van Turnhout heeft ons gecontacteerd. Samen met de drie andere Kempense gevangenissen gaan de gedetineerden brieven schrijven voor ons. We zijn daar heel blij mee. De Warmste Week creëert een solidariteitsketting die zelfs tot in de gevangenis geraakt, dat is toch prachtig? Thomas heeft het fonds opgericht met het idee: "Als ik kan inspireren, dan is mijn missie geslaagd". Als we ook gedetineerden kunnen bereiken, dan vind ik toch dat dat gelukt is.

De Warmste Week creƫert een solidariteitsketting die zelfs tot in de gevangenis geraakt, dat is toch prachtig?
Mieke

Voor kankerpatiënten is 2020 een extra moeilijk jaar. Hun immuunsysteem staat al onder druk, dus zij moeten nog meer in hun kot blijven. Normaal gezien kunnen ze meedoen aan loopwedstrijden, mindfulness in groep, … Dat valt allemaal weg. Ook voor de families van kankerpatiënten is het stresserend. Je zal maar een kind zijn dat bang is om corona mee te nemen van school naar huis, omdat mama of papa chemo krijgt. Ik hoorde onlangs een kankerpatiënt zeggen "2020 is het slechtste jaar om kanker te krijgen". 


Een brief krijgen gaat dan echt een heel groot verschil maken. Ook al komt die van iemand die ze niet kennen, als die geschreven is vanuit het hart, dat gaat hen deugd doen.” 


Wil jij ook een mooie brief schrijven? Check hier de oproep van de Back on Track Foundation.