Centrum ter Preventie van Zelfdoding

Per dag overlijden 3 Vlamingen door zelfdoding, 28 mensen ondernemen een poging. Toch kan zelfdoding voorkomen worden en is preventie mogelijk. Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding wil zelfdoding voorkomen, door de Zelfmoordlijn en door het sensibiliseren en geven van vorming ivm het herkennen van signalen dat iemand aan zelfdoding denkt en hoe hierop preventief te reageren.

Aan de Zelfmoordlijn 1813 werken we met vrijwilligers die 24/24 gesprekken voeren met mensen die aan zelfdoding denken en hun omgeving. Ze doen dit anoniem via de telefoon, e-mail en chat. Jaarlijks beantwoorden we ruim 15.000 gesprekken, jammer genoeg worden er ook gesprekken gemist. Meer middelen kunnen ons helpen meer beantwoorders op te leiden en dus meer gesprekken te voeren.

Samen kunnen we zelfdoding voorkomen!

Waar gaat de opbrengst naartoe?

Elke euro is van harte welkom om de Zelfmoordlijn verder uit te bouwen. Ook al is de Zelfmoordlijn de voorbije jaren gegroeid, en neemt het aantal beantwoorde gesprekken toe, toch weten we dat we er nog steeds niet in slagen om iedereen die dit wenst meteen een gesprek te bieden via onze telefoon (1813) of chat (zelfmoord1813.be).

Met het geld dat ingezameld wordt via de Warmste Week leiden wij nieuwe groepen vrijwilligers op en stellen wij hen in staat om hun - niet zo evidente - vrijwilligerswerk op een goede en ondersteunde manier te doen.

Meer vrijwilligers betekent meer levensreddende gesprekken aan de Zelfmoordlijn.