BORN-BUNGE INSTITUUT

Het Instituut Born-Bunge vzw (IBB) is een onderzoeksgemeenschap verbonden aan de Universiteit Antwerpen. De voornaamste onderzoeksprojecten van de verschillende IBB laboratoria zijn gericht op de studie van neurologische aandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, ALS, spierzenuwziekten en epilepsie. Het IBB richt zich op een betere integratie en correlatie van fundamentele, klinische en neuropathologische gegevens betreffende neurologische aandoeningen. Ons onderzoek beoogt een doorbraak op behandelingsvlak evenals een verbetering van het welzijn van patiënten.

Waar gaat de opbrengst naartoe?

IBB besteedt het geld aan onderzoek van neurodegeneratieve ziekten, met name de identificatie van merkers in bloed, lumbaal vocht of urine om zo de dementiediagnostiek te bevorderen, zowel bij Alzheimer als niet-Alzheimeraandoeningen. Het ingezamelde geld zal volgende onderzoeksprojecten ondersteunen:
- Personen met downsyndroom hebben een verhoogd risico op Alzheimer. IBB zoekt niet-invasieve manieren (vb. het eiwit NTP in urine) om het ontwikkelen van Alzheimer te voorspellen
Neurotransmitters zijn belangrijke signaalmoleculen in de hersenen die verstoord zijn bij neurodegeneratieve ziekten. Ze kunnen vroege diagnose mogelijk maken en het doel vormen voor nieuwe behandelingen.
- Serotonine, en andere afbraakproducten van signaalstoffen, worden bestudeerd als ziektemerkers bij ALS en frontotemporale dementie in ruggenmergvocht, bloed en hersenweefsel.
- Het noradrenerge systeem met afbraakproduct MHPG wordt onderzocht als merker bij Parkinson en dementie met Lewy lichaampjes