WZC Sint-Jozef Wetteren steunt VZW Lisanga: Theatermonoloog "VA is koning"

Ten voordele van Lisanga vzw

VA is Koning is een aangrijpende theatermonoloog over (jong)dementie. Willy vertelt het waargebeurde verhaal van Jef. Alhoewel het verhaal van Jef zich afspeelt in het Vlaamse dorpje Keerbergen is zijn verhaal universeel. Na zijn normale dagtaak als arbeider in de brouwerij rijdt hij rond met een ‘triporteur’ om ijs te verkopen. Hij bouwt een bloeiende zaak op tot het noodlot toeslaat. Jef krijgt de ziekte van Alzheimer. Een zwaar verdict. En tot overmaat van ramp moet hij zijn liefste vrouwtje Yvonne veel te vroeg afgeven.

De acteur vertolkt de gedachten en gevoelens van Jef tijdens het voortschrijdende proces van aftakeling, zonder taboes uit de weg te gaan.
De toeschouwer wordt meegezogen in de wereld van Jef. Hij volgt Jef thuis, in het ziekenhuis en later in het woonzorgcentrum waar hij tot het einde verblijft.

Kaarten kosten 5 euro en zijn verkrijgbaar via het onthaal van het WZC. Je kan alle info terugvinden op de website.

Waarom dit goed doel?

De vzw Lisanga is ontstaan uit de woonzorgcentra van de congregatie Zusters Kindsheid Jesu en ondersteunt kleinschalige projecten in gezondheidszorg en onderwijs in D.R. Congo. De Zusters Kindsheid Jesu waren 75 jaar actief in de D.R. Congo. In het district Inongo hebben zij jaren missionerings- en vormingswerk verricht in onderwijs, dispensaria en ziekenhuizen. In 2002 keerden de Zusters definitief terug naar Vlaanderen. Omdat hun werk en inzet niet verloren mocht gaan werd in 1992 vanuit de woonzorgcentra de missiewerkgroep LISANGA opgericht.

Lisanga vzw

De vzw Lisanga heeft tot doel aangepaste hulp en vorming te bieden in ontwikkelingslanden. Dit gebeurt vanuit een missionaire en evangelische bewogenheid van de Zusters Kindsheid Jesu. Deze hulp is aanvullend tegenover de Belgische ontwikkelingshulp en deze van internationale organisaties waarvan België lid is. Inzonderheid wordt ook materiële ondersteuning van gezondheidszorg, onderwijs en algemene levensvoorwaarden in Congo beoogd.

Bekijk dit goed doel