STUK x de Warmste Week

Ten voordele van Centrum ter Preventie van Zelfdoding

In het kader van de Warmste Week geven we een rolletje geschenkpapier aan iedereen in ruil voor een vrije bijdrage. De opbrengst gaat integraal naar het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Vanwege redenen die het STUK-team en haar vrijwilligers nauw aan het hart liggen, willen we graag het Centrum steunen.

Waarom dit goed doel?

In september kregen we in STUK het nieuws dat een van onze vrijwilligers uit het leven was gestapt. Hij was al jarenlang vaste en trotse vrijwilliger. De STUK- en vrijwilligersploeg waren geschrokken en verdrietig door dit bericht, want hij was iemand met veel energie en tomeloos enthousiasme.

Centrum ter Preventie van Zelfdoding

Per dag overlijden 3 Vlamingen door zelfdoding, 28 mensen ondernemen een poging. Toch kan zelfdoding voorkomen worden en is preventie mogelijk. Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding wil zelfdoding voorkomen, door de Zelfmoordlijn en door het sensibiliseren en geven van vorming ivm het herkennen van signalen dat iemand aan zelfdoding denkt en hoe hierop preventief te reageren.

Aan de Zelfmoordlijn 1813 werken we met vrijwilligers die 24/24 gesprekken voeren met mensen die aan zelfdoding denken en hun omgeving. Ze doen dit anoniem via de telefoon, e-mail en chat. Jaarlijks beantwoorden we ruim 15.000 gesprekken, jammer genoeg worden er ook gesprekken gemist. Meer middelen kunnen ons helpen meer beantwoorders op te leiden en dus meer gesprekken te voeren.

Samen kunnen we zelfdoding voorkomen!

Bekijk dit goed doel