SNOTVOD

Ten voordele van Centrum ter Preventie van Zelfdoding

Onlangs ontdekte ik dat borduren van vieze woorden mij rustig houdt. Dat betekent dat er nu bij mij thuis lapjes stof met grove uitlatingen rondslingeren. Dan kan je die passie beter combineren met geld inzamelen voor de Warmste Week, anders krijg je wat te veel vreemde blikken van mensen die op bezoek komen.

Waarom dit goed doel?

Zelfdoding is een doodsoorzaak die te vermijden is. Toch hebben veel mensen in België zo'n donkere gedachten in hun hoofd dat het voelt alsof het niet anders kan.
Zelfdoding is iets wat een immense krater slaat in het leven van de ruime omgeving van het slachtoffer.
Daarenboven is het iets waar nog een grote taboesfeer rond hangt. Sensibilisering en ondersteuning zijn van groot belang.

Centrum ter Preventie van Zelfdoding

Per dag overlijden 3 Vlamingen door zelfdoding, 28 mensen ondernemen een poging. Toch kan zelfdoding voorkomen worden en is preventie mogelijk. Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding wil zelfdoding voorkomen, door de Zelfmoordlijn en door het sensibiliseren en geven van vorming ivm het herkennen van signalen dat iemand aan zelfdoding denkt en hoe hierop preventief te reageren.

Aan de Zelfmoordlijn 1813 werken we met vrijwilligers die 24/24 gesprekken voeren met mensen die aan zelfdoding denken en hun omgeving. Ze doen dit anoniem via de telefoon, e-mail en chat. Jaarlijks beantwoorden we ruim 15.000 gesprekken, jammer genoeg worden er ook gesprekken gemist. Meer middelen kunnen ons helpen meer beantwoorders op te leiden en dus meer gesprekken te voeren.

Samen kunnen we zelfdoding voorkomen!

Bekijk dit goed doel