Een zonnebloem voor Annie

Ten voordele van ALS Liga

Annie hield van zonnebloemen. Het waren haar lievelingsbloemen.
Zelf was ze, ook tijdens haar ziekte, een zon voor iedereen.
De machteloosheid die ik voelde telkens als ik Annie zag tijdens haar ziekte en ook na haar dood, bracht me op het idee om zonnebloemzaadjes te verkopen ten voordele van de ALS-liga onder de noemer “een zonnebloem voor Annie”.
De zonnebloemen staan symbool voor de vrolijkheid en de levenslust van Annie en elke zonnebloem die volgende zomer zal bloeien, zal mij aan haar herinneren…

Waarom dit goed doel?

ALS was voor mij een vrij onbekende ziekte tot ik Annie leerde kennen die geconfronteerd werd met een agressieve vorm van deze ziekte. Op heel korte tijd kon ze echt niets meer. Maandenlang kon ze alleen haar ogen nog bewegen. Ze communiceerde via een spraakcomputer door met haar ogen te knipperen en zo letter per letter aan te duiden op het toetsenbord. Het heeft me zeer hard aangegrepen om te zien hoe de vrolijke, levenslustige Annie opgesloten zat in haar lichaam. Haar geest werkte perfect tot op het einde. Ik voelde me zo machteloos. Annie was pas 55 toen ze stierf. Ik vond en vind het zo oneerlijk en wil iets doen om mijn steentje bij te dragen om het onderzoek naar deze ziekte een duw in de rug te geven zodat mensen kunnen genezen van dit afschuwelijk monster dat de ziekte is.

ALS Liga

ALS is een progressieve, dodelijke ziekte waarbij de motorische zenuwcellen wegvallen en verlamming intreedt. Ook de functies van spraak, slikken en ademen worden aangetast. Na de diagnose leeft de patiënt gemiddeld 33 maand.

De levenskwaliteit van ALS patiënten (pALS) zo optimaal mogelijk houden en wetenschappelijk onderzoek stimuleren zijn prioriteiten van de ALS Liga. De ALS Liga stelt gratis hoogtechnologische hulpmiddelen ter beschikking om problemen met communicatie en mobiliteit van ALS patiënten op te vangen. Daarnaast informeert de ALS Liga pALS en familieleden over het mogelijke verloop van ALS en verstrekt psychosociale ondersteuning.

Bekijk dit goed doel