Aperilingua 2.0

Ten voordele van Doof & Jong Vlaanderen

Als masterstudenten meertalige communicatie Italiaans aan de UGent organiseren we op donderdagavond 28 november 2019 op campus Mercator een Italiaanse avond: Aperilingua 2.0.

De avond gaat van start om 18.00u met een typische Italiaanse ‘aperitivo’, waarbij iedereen kan genieten van een Italiaans aperitief en hapjes aan de bar. Daarna laten onze Italiaanse gasten uit Venetië, Nicola & Alessandra, ons kennis maken met Italiaanse gebarentaal, in het Italiaans ook wel LIS (Lingua dei segni) genoemd. Ze verzorgen voor het evenement een initiatie gebarentaal en zullen daarna een aantal bekende Italiaanse liedjes in gebarentaal brengen. Deelnemen aan de workshop is gratis. Daarna staat er een quiz over Italië op het programma. De quiz wordt georganiseerd in meerdere rondes waarbij we de kennis van onze deelnemers over dit fascinerende land en de cultuur zullen testen. Deelnemen aan de quiz kan in groepen van vier personen aan de democratische prijs van 2 euro per persoon.

Waarom dit goed doel?

Wij organiseren een evenement om mensen te laten proeven van de Italiaanse cultuur. In de loop van de avond willen we de mogelijkheid geven om de bijzonderheden van het land ontdekken aan de hand van een quiz en willen we mensen kennis laten maken met Italiaanse gebarentaal dankzij onze Italiaanse gasten Nic&Ale van het project LIS. Ze zetten teksten van bekende Italiaanse liedjes om naar gebarentaal. Op die manier willen we tonen
dat muziek op een creatieve manier toegankelijk wordt voor doven en slechthorenden. De winst van deze avond gaat integraal naar de vereniging Doof &Jong Vlaanderen die zich inzet voor kinderen en volwassenen met gehoorproblemen. Wij hebben hiervoor gekozen omdat Italiaanse gebarentaal nog niet officieel herkend wordt. We zouden graag mensen hiervan bewust maken en we hopen dat dit in de toekomst herkend wordt.

Doof & Jong Vlaanderen

Doof & Jong Vlaanderen vzw is een organisatie voor dove, slechthorende en gebarentalige kinderen en jongeren. Doof & Jong wil dove en slechthorende kinderen en jongeren samenbrengen in een vrijetijdsaanbod in Vlaamse Gebarentaal zodat ze een sterke identiteit kunnen vormen en hun sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen. In de huidige maatschappij groeien de meeste dove en slechthorende kinderen op in een horend gezin, en integreren zij vaak in het reguliere onderwijs. Doof & Jong vindt het echter van essentieel belang dat deze kinderen en jongeren via vrijetijdsactiviteiten ook in contact komen met dove of slechthorende leeftijdsgenoten om kennis en ervaringen uit te wisselen. In dit licht organiseert Doof & Jong, alsook de jeugdwerkingen onder Doof & Jong, jaarlijks verschillende soorten activiteiten om contacten tussen dove en slechthorende kinderen en jongeren te bevorderen.

Bekijk dit goed doel